Лекари
Лекари / Sofia Photo Agency, архив
Вече 24 часа една от най-големите болници в страната – столичната „Св. Анна” е без парно и топла вода, съобщи за Дарик Антон Луков от пресцентъра на лечебното заведение. Към момента тези от стаите, които не са климатизирани, се отопляват с малки калорифери, а водата се грее на котлони. Преустановяване на дейности в лечебното заведение обаче засега няма.

Столична община ще сезира прокуратурата за аварията в Топлофикация-София

Парното в болница „Св. Анна” е било спряно вчера в 17,00 часа без предупреждение, посочи Луков. Добрата новина е, че по-голямата част от помещенията в лечебното заведение са климатизирани.

„Ние не сме били предупредени за спирането на парното. Вероятно аварията е изненадала и всички от района, тъй като доколкото разбрах целият район около болницата е без парно. Ситуацията е такава, че по-голямата част от болницата е климатизирана – има климатици. Така че самите пациенти няма да усетят някаква разлика. Климатизирани са всички хирургии, защото по медицински стандарт хирургия без климатик не може да работи. Климатизирани са още реанимациите и спешните отделения. В останалите около 20 % от болницата по спешност са раздадени малки калорифери или т.нар. духалки,” информира Луков.

Престъпна небрежност или саботаж в Топлофикация-София?

Проблемът за болницата обаче щял да назрее, когато дойде сметката за ток, обясни още Луков. „Всъщност ние не знаем колко дена няма да има парно, защото се оказа, че абсолютно никой не знае. Тоест, в един прекрасен момент ще трябва да се плаща този ток. Ние сме длъжни да се грижим за хората, оттам нататък всичко остава за наша сметка”, допълни той.