За този период КЕВР ще даде цена на топлинната енергия и ще се види каква е разликата между старата цена, която е обявил КЕВР и новата цена.
„Сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22 800 000 млн. за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. Около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 г. Общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн.“. Това заяви председателят на Комисията по енергетика в Народнтоо събрание Валентин Николов в ефира на NOVA.

"Средно около 2 месеца след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква сума му дължи „Топлофикация“ във връзка с този закон. След като я получи, още при първата сметка, тази сума трябва да се приспадне", каза още той.

„Булгаргаз” ще връща 45 млн. на бизнеса

По думите му от гледна точка на прихващането няма значение каква точно е сметката. „Това може да не е изравнителна сметка, може да бъде и текуща, може да бъде и за топла вода. Проблемът донякъде е, че може би няма да си получите ведната парите, защото сега прогнозно вие плащате повече спрямо миналата година. Най-вероятно при изравнителната сметка „Топлофикация“ ще ви дължи пари“, посочи Валентин Николов.

"Булгаргаз" предложи по-ниска цена на газа за месец май

Според него винаги може да бъде проверено от потребителите как се е формирала сумата. „КЕВР ще дава информация по месеци за това каква е цената на газа и на тока. За този период КЕВР ще даде цена на топлинната енергия и ще се види каква е разликата между старата цена, която е обявил КЕВР и новата цена. Оттам нататък лесно може да се сметне и на базата и на данните от уредите за дялово разпределение“, коментира председателят на Комисията по енергетика в НС.
NOVA