Сигнал за екокатастрофа край Перник. Тонове умряла риба изплува в язовир „Пчелина”. Първи за това алармираха доброволци, които поддържат и охраняват водоема. Причината според тях е замърсяване.

През последните дни идилията на язовир „Пчелина” е само привидна. С просто око може да се види, че има много умряла риба, информира NOVA.

Отровен ли е въздухът край топлоцентралата в Перник?

Според Марио Антонов от Централна рибно-опазваща организация проблемът е още по-голям. „До вчера общо бреговата ивица, по която имаше риба, беше около 10 километра. Екокатастрофата е тотална - умрели жаби, умрели раци, умрели охлюви. Екосистемата е напълно унищожена”, коментира той.

Язовирът се захранва от река Струма и според Марио Антонов обяснението за случилото се е едно: „В река Струма, в градската й част, се изливат от различни предприятия всякакви видове гадости. Реката беше жълта, беше кафява, беше кафяво-ръждива, течеше бяла пяна”.

„Топлофикация-Перник“: Парното и топлата вода в Перник са под въпрос

Причините за измирането на рибата според институциите са други - кислородът във водата е под нормите, температурата дори на дълбочина е висока. Нещо повече - зарибяванията, които правели доброволците, не били одобрени от властите.

„Следователно съществува вероятност язовирът да е презарибен, което допълнително допринася за изчерпване на кислорода”, коментира Радослав Георгиев - директор на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район".

МОСВ отговори на пернишкия ТЕЦ

От екоинспекцията обясняват, че от началото на годината са получили няколко сигнала за замърсяване на река Струма. Проверки установили, че замърсителят е "Топлофикация” - Перник. Общо осем предприятия пък имат разрешително да заустват отпадъчни води в Струма. И когато нарушавали, били наказвани.

„Наблюдават се 60 показателя. Около половината Менделеева таблица я наблюдаваме всеки месец. При това наблюдение не сме установили драстични нарушения и превишения на нормите на качество”, каза още Георгиев.

„Ако смятат, че наистина водата не е отровена, да дойдат с една кофа, да напълнят вода, да си потопят ръката, четири пъти днес по 15 минути. Това, което ще стане - цялата ръка ще им се покрие с една слуз, сякаш е намазана с олио”, каза той.
nova.bg