Тонко Фотев се защити от нападките с писмо до медиите
Тонко Фотев се защити от нападките с писмо до медиите / снимка: почетно руско консулство / Тонко Фотев

Почетният консул на Руската федерация в България Тонко Фотев написа отворено писмо и го разпрати до медиите в страната. Повод за това са новите обвинения срещу него за блудство, които тази седмица се тиражираха в публичното пространство.

„Реших да напиша официално отворено писмо до обществеността, защото от няколко месеца съм подложен на системен медиен терор и тормоз. Проблемът, с който се сблъсквам лично аз е изключително жесток за мен и моите близки, а също така и сериозен за обществото ни. Мисля, че съм длъжен да реагирам публично, така както публично бивам опозоряван", пише в писмото си Фотев.

„От края на месец февруари тази година срещу мен периодично се хвърлят невероятни и напълно абсурдни клевети, които обаче щедро намират място и отглас в повечето български медии. Три пъти бях обвинен, на нарочно организирани срещи с медиите, в опити за блудствени действия срещу четири различни лица от женски пол", продължава той.

Последният сигнал срещу него е от 26-годишната Любомира Кирилова. Две години след случилото се с нея тя официално оповести пред медиите, че е била сексуално насилвана от бизнесмена и ще подаде жалба срещу него във Върховната Касационна Прокуратура днес. Тя отрече да има общо с кампания срещу Фотев, с която бизнесменът нееднократно е оправдал обвиненията срещу него.

Руският консул в Бургас Тонко Фотев отново е обвинен в опит за блудство. Близо две години след случката, 26-годишната Любомира Кирилова

„Допустимо ли е да се приема „за чиста монета" нещо твърдяно за когото и да било, което хвърля завинаги черно петно върху неговото име, но по никакъв начин няма дори нищожно основание да бъде считано за истина?", пита Тонко Фотев. И продължава: „Нима Етичният кодекс на българските медии не обезсмисля да се публикува безрезервно недостоверна и съмнителна информация, без преди това тя да е проверена, като канал, мотив и източници. Особено, когато тя силно уронва престижа на определени лице, или субект".

Целият текст на писмото може да прочетете ТУК.