Толерантността между религиите у нас е изкуствена, според ДПС
Толерантността между религиите у нас е изкуствена, според ДПС / netinfo

Толерантността между различните религии у нас е изкуствена. Това заявиха от ДПС с декларация. Тя бе представена от парламентарната трибуна от депутата от Движението Ахмед Юсеин, който посочи, че повод за изявлението са зачестилите случаи на посегателства срещу джамии.

Ахмед Юсеин припомни, че джамиите в Плевен и Ямбол преди време са осъмнали с обидни надписи, а наполовина е била опожарена тази в Казанлък. Той изрази недоумението си, че до момента виновните не са установени и задържани.

„От стотици години живеем в разбирателство с другите религиозни общности, но подобни грозни факти показват, че тази толерантност, за която говорим, понякога е много изкуствена”, каза Ахмед Юсеин.

Той настоя на извънредно заседание Комисията по правата на човека и вероизповеданията в парламента да изслуша вътрешния министър Михаил Миков по въпроса.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се съгласи с искането на ДПС. В момента по настояване на опозицията, подкрепена от НДСВ, депутатите обсъждат Пражката декларация за "Европейската съвест и комунизма", както и проекторешение за отбелязването на 23 август като Ден на възпоменанието на жертвите на комунизма и нацизма.