10-годишно момченце е в болница, след токов удар на площадка за игра, предава NOVA. Инцидентът е станал във великотърновското село Миндя в петък.

Дете скочи на релсите на метрото заради играчка

Момченцето е допряло ограда под напрежение след повреда в осветително тяло, монтирано над баскетболен кош. "Около 21:00 часа ни се обадиха, че Христомир е бил ударен от ток. Веднага с мой приятел дойдохме на мястото”, разказа Николай Гагов - бащата на пострадалото дете.

„Една майка беше до детето и му държеше ръчичката. Останах до него, а мой приятел извади фазомер и видя, че наистина има ток по мантинелата, която е основата на баскетболния кош”, каза още той.

„В момента състоянието на детето е добро. Има изгаряния по ръцете, по гърдите и по краката. Днес ще го изпишат от болницата”, допълни бащата на пострадалото дете. 

„Съжалявам за случилото се. Извинявам се и на родители и на близките на детето”, заяви кметът на село Миндя Иван Иванов. „Аз съм кмет и кметски наместник, в зависимост от закона, от 2003 г. Кошът съм го заварил още оттогава.

Единствено сме подменяли елементи и сме го боядисвали преди години. Няма документи за поставянето му”, посочи той. И допълни: „Смятам, че след като има такъв инцидент, нещата не са според изискванията”.

Волтова дъга порази дете по време на междучасие в Казанлък (СНИМКИ)

От фирмата, поддържаща уличното осветление, заявиха че вече са отстранили проблема. „Щом е светела, значи правилно е била подвързана. Възникнал е някакъв дефект. Но като съоръжение трябва да се постави на стълб.

Навремето така са го решили и това е дало предпоставка да стане това нещо”, заяви инж. Георги Гугучков - представител на фирмата поддържаща уличното осветление. Лампата и баскетболният кош ще бъдат отстранени и заменени с оригинален стълб за улично осветлени и професионален кош. А семейството на пострадалото дете е категорично, че ще търси - първо психолог за детето, а след това - правата си в съда.
nova.bg