Tежка зимна ситуация в областите Силистра, Добрич и Варна
Tежка зимна ситуация в областите Силистра, Добрич и Варна / снимки: Impact Press Group
Зимната обстановка към 12 часа
49529
Зимната обстановка към 12 часа
Лиляна Павлова за пътната обстановка в страната
  • Зимната обстановка към 12 часа
  • Лиляна Павлова за пътната обстановка в страната

След двудневния обилен снеговалеж в страната обстановката е усложнена. Особено тежка е ситуацията в областите Силистра, Добрич и Варна, които са под влиянието на силен циклон. Обстановката в Бургас се нормализира. В редица общини, сред които Своге, Годеч, Иваново, Лесичово, Батак и Баните, остава в сила бедственото положение. В пет общини във Варненска област също е обявено бедствено положение - това са Суворово, Аксаково, Ветрино, Вълчи дол и Долни чифлик.

Около 4 хиляди домакинства за без ток към 17.30 часа. Проблеми със захранването имат абонати на ЧЕЗ в районите на Своге и Монтана, и клиенти на EVN в областите Кърджали и Смолян. От дружествата обещават да отстранят проблемите още тази вечер. В Североизточна България електрозахранването е възстановено, съобщиха от EON. Оттам обаче не изключват локални аварии.

В 23 области пада забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили. Код „червено" за пътната обстановка се запазва в 4 области у нас - Бургас, Варна, Добрич, Силистра. Няма обаче бедстващи хора във всички тези области. Запазването на код „червено" означава, че в тези области остава забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили над 10 тона. Тя ще бъде валидна до второ нареждане.

Код „червено" продължава да е валиден също в Румъния и Сърбия, което означава, че транзитният трафик у нас е възможен само по южните ни граници.

На повечето гранични пунктове е възстановено пропускането на товарни автомобили над 10 тона, влизащи в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Забраната остава за ГКПП "Лесово", ГКПП "Силистра", ГКПП "Кардам" и ГКПП "Дуранкулак". На влизане на шофьорите ще бъде предоставяна информация за актуалното състояние на пътната обстановка в страната.

Отворени за движение на автомобили са магистрала „Тракия"в отсечката Бургас - Карнобат, Ришки проход, пътят Айтос - Провадия, както и „Бургас - Обзор - Варна", но с ограничение - автомобилите да са задължително с вериги. Остават затворени проходите „Дюленски" и „Върбишки".

Проходите Петрохан, Хаинбоаз, Предела са проходими при зимни условия. Най-критично е положението в Силистра.

Затворени за движение са проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки, Троянски и Дюлински. Автомагистралите са мокри.

Възстановява се движението на моторни превозни средства по южното платно на автомагистрала "Хемус", съобщиха от областно пътно управление във Варна. Магистрала "Хемус" е отворена за движение и в участъка и от Шумен до Девня, съобщиха от областното пътно управление във Варна.

Възстановено е движението по първокласният път Варна - Бургас, съобщиха от областно пътно управление. Остава ограничението обаче от страна на Бургаска област леките автомобили да се движат с вериги.

Отворени за движение са пътищата Шипка - Шейново и Стара Загора - Нова Загора, Слънчев бряг - Обзор, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".  Всички моторни превозни трябва да преминават през тези участъци с вериги.

Отменено е ограничението за движение на всички автомобили по пътя Кърджали - Ардино, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

Tежка зимна ситуация в областите Силистра Добрич и Варна
netinfo

Службите за почистване отвориха пътя Плевен-Радишево, пътната обстановка се нормализира. Това съобщиха от общинския съвет по сигурност. Вече няма затворени участъци от общинската пътна мрежа. Трудно проходими остават пътищата Брестовец-Бохот и Бохот-Тученица-Радишево, където не могат да се движат товарни автомобили с ремаркета. Всички останали коли трябва да са с вериги. Отстранена е аварията в електрозахранването на село Къшин. В момента всички населени места имат ток и вода, уточниха от общината.

Няма данни за бедстващи хора, увери главният секретар на МВР Калин Георгиев. Продължават действията по дисциплиниране на пътя. Осигуряват се и лекарства за диабетно болни хора. Министър Павлова призова да не се тръгва на път, особено в областите, в които зимните условия са тежки.

Поради влошена метеорологична обстановка и грипна ваканция е преустановен учебният процес в 662 училища в страната. Най-много затворени учебни заведения заради влошената пътна обстановка има във Варненска област - 120, Бургас - 47, Велико Търново - 64, Сливен - 75 и Стара Загора - 70. Поради висока заболеваемост са затворени 34 училища: 12 в Пазарджик и 22 в Софийска област. Поради непредвидим ремонт на отоплителната инсталация има 6 затворени училища в Кърджали, Пазарджик и Софийска област.

Летище-София работи при зимни условия. След 15.00 часа всички полети на летището се изпълняват по разписание. Пистата е почистена и трафикът е нормализиран.

Възстановено е движението на влаковете в участъка между гарите Септември и Добринище, съобщиха от БДЖ. Движението на влаковете в останалите райони на страната е нормално, като някои влакове пътуват със закъснения поради усложнените зимни условия.

Tежка зимна ситуация в областите Силистра Добрич и Варна
netinfo

Пътната обстановка в Добричка област остава сложна. 12 селища са без вода, електрозахранването навсякъде е възстановено. В общините Шабла, Каварна, Балчик и Генерал Тошево има много сериозни снегонавявания и там положението е най-тежко, съобщи областният управител Желязко Желязков. Той призова шофьорите да спазват полицейските разпоредби за ограничения в движението. Това не е сторил водач на автобус и колата е заседнала в пряспа в Каварненско. По информация от КАТ автобусът вече е изтеглен. Бедстващи пътници в региона няма. Няма и селища без ток. Към момента пътищата в региона остават затворени, с изключение на три отсечки - Добрич - Балчик -Оброчище - Албена - Златни пясъци, Каварна-Балчик-Варна и Добрич - Карапелит. Машините на пътноподдържащата фирма са започнали този следобед разчистване по направленията към общинскитецентрове. „С утихването на вятъра се надявам обстановката да се нормализира и през тази нощ и утре до обяд всички отсечки да бъдат изчистени и да се стигне до по-малките населени меса", каза Желязков. Всички селища са запасени с необходимите хранителни продукти, но има затруднения със снабдяването с хляб в община Крушари в три села в община Генерал Тошево - Росица Лозница и Краище. „За момента координацията между службите е на ниво. Докато не нормализираме проходимостта на пътищата, никой няма да почива", заяви областният управител.

Пет общини във Варненския регион са в бедствено положение, съобщиха от областната администрация в крайморския град. След Аксаково и Суворово следобед бедствено положение обявиха Ветрино, Вълчи дол и Долни чифлик. Кметът на Вълчи дол Пенка Йорданова коментира, че седем села в района са абсолютно недостъпни. Основен проблем е силният вятър, който обезсмисля почистването на пътищата. В общината на няколко места има ВиК-аварии; в момента няма населени места без ток. Шест болни на хемодиализа са били превозени с тежка верижна техника през земеделските ниви до Вълчи дол, откъдето са транспортирани с влак до Варна.

Във Варна ситуацията постепенно се нормализира, съобщиха от общината. Снегопочистващите фирми ще продължат да работят през следващите 24 часа. Движението на техниката се следи с GPS-система. Всички социални домове в града са осигурени с храна и с горива за отопление. Днес на клиентите на Домашния социален патронаж ще бъде раздадена храна за три дни. В болниците са настанени 190 пациенти на хемодиализа. С помощта на общината е осигурен подслон на 53 бездомници.

Ситуацията със зимната обстановка в област Бургас е овладяна. Няма сигнали за бедстващи граждани. Към настоящия момент пристанището и Летище-Бургас са отворени. Пътищата в областта са проходими при зимни условия, периодично се почистват и опесъчават. Проблемът с електрозахранването в 16 от общо 17 населени места в областта е решен и жителите на селищата в Айтос, Руен, Несебър и Поморие вече имат ток. Остава единствено проблема в село Тънково, община Несебър, където аварията е тежка и се очаква електричеството да бъде подновено едва в утрешния ден. По общини ситуацията също е нормализирана.

Непроходими са пътищата до три селища в Силистренска област към момента, съобщават от Оперативния център на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра. Към село Овен, Дуловско, е изпратен роторен снегорин. Там са закъсали леки автомобили, два автобуса и МТЛБ на противопожарната служба. Всички хора са събрани в единия от автобусите, осигурено е отопление, храна и напитки. Закъсали автомобили има и край другото недостъпно селище - Стефан Караджа, но хората са подслонени в кметството. Непроходим е също пътят до село Правда, където е закъсал противопожарен автомобил и леки автомобили, а отсечката Главиница - Зафирово се разчиства в момента.

Tежка зимна ситуация в областите Силистра Добрич и Варна
netinfo