Тежка катастрофа с жертви осуети тържественото откриване на пътен възел Яна
Тежка катастрофа с жертви осуети тържественото откриване на пътен възел Яна / снимки: БГНЕС
Инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ
65976
Инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ
Слушателят на Дарик Петър Дончев пита управляващите защо забавили пускането на отсечката грай гара Яна
Тежка катастрофа с жертви осуети тържественото откриване на пътен възел Яна
  • Инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ
  • Слушателят на Дарик Петър Дончев пита управляващите защо забавили пускането на отсечката грай гара Яна
  • Тежка катастрофа с жертви осуети тържественото откриване на пътен възел Яна

Двама души загинаха, а петима бяха ранени след тежка катастрофа в понеделник на магистрала „Хемус” в района на гара Яна.

Сигналът за катастрофата е бил подаден към 11.00 ч. Тежкият пътен инцидент е бил между два ТИР-а, румънска цистерна с газ и четири леки коли. При огледа под един от тировете бе открит и електромобил. От удара на място са починали двама, петима са пострадалите.

Тепърва ще се изясняват причините за тежкия инцидент.

Цистерна с румънска регистрация, пълна с газ, е помела няколко автомобила, които са намалили скоростта при пътен възел Яна, съобщи за Дарик полицай, пристигнал пръв на мястото на инцидента.

Една от колите, участвали в сблъсъка, според свидетели, е червен автомобил „Мазда". Македонски шофьор на ТИР, който бил на метри от сблъска, заяви, че колата се е движела с над 100 км/ч, когато го задминала. В различна степен от сблъсъка са били нанесени щети на поне 7-8 автомобила. Шофьори от други автомобили разказаха как са оказали първа помощ на ранените в автомобилите до пристигане на полиция и Спешна помощ.

Тежка катастрофа с жертви осуети тържественото откриване на пътен възел Яна
netinfo

Трима от пострадалите при катастрофата са били докарани в Пирогов, заяви говорителят на Пирогов Мария Пойрязова.

Мъже на 22 и 42 години и 11-годишно дете. Детето е настанено в Детско гръдно отделение с контузия на белия дроб. Няма контузия на ребрата и не се налага оперативна намеса. Единият мъж - 22-годишният също е настанен в болница. Той е водач на буса, който е пострадал при катастрофата. Другият мъж е напуснал болницата. Предложено му е да остане, но той е отказал.

Пострадала при катастрофата жена - на възраст около 35 и 40 години, е настанена в столичната болница ИСУЛ.

Тежка катастрофа с жертви осуети тържественото откриване на пътен възел Яна
netinfo

Катастрофата е станала на стария участък на магистрала „Хемус”, в посока София, малко над моста на село Елешница, каза пред журналисти инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. Той уточни, че има информация че в катастрофата са участвали два ТИР-а, една цистерна и няколко леки автомобила.

На мястото на катастрофата пристигнаха и министърът на транспорта Данаил Папазов и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Терзиева отрече да има забавяне на пускането в експлоатация на отсечката, защото е трябвало да бъдат изготвени Акт 16 и Акт 15. Според шефа на АПИ огромната тапа от автомобили не е причина за станалия инцидент.

Временната организация на движение за новоизградения участък не би могла да има връзка с тежкия инцидент на гара Яна. Това каза още министър Терзиева пред агенция Фокус.

„Определям като недостоен хода на някои политици, които се опитват да трупат дивиденти от трагедията на хората. Първо, искам да поднеса своите искрени съболезнования към роднините и близките на жертвите от днешната тежка катастрофа. Причините за пътния инцидент се уточняват от органите на МВР. По предварителна информация, евентуалната причина е несъобразена скорост на водача на тежкотоварния автомобил с румънска регистрация. Нека оставим следствените органи да работят на спокойствие", посочи министър Терзиева. Тя обясни, че катастрофата е на прав участък на близо 5 км от пътен възел „Яна" в посока София.

Заради тежкия пътен инцидент беше отложена официалната церемония по откриването на новия магистрален участък на входа на София. Направен беше само водосвет, без музика и аплодисменти и след 14:00 ч. бе пуснато движението по връзката на автомагистрала "Хемус" със Софийския околовръстен път - пътен възел "Яна".

Тежка катастрофа с жертви осуети тържественото откриване на пътен възел Яна
netinfo