Теодора Захариева ще съди здравното министерство в Страсбург
Теодора Захариева ще съди здравното министерство в Страсбург / netinfo

Онкоболната Теодора Захариева ще заведе дело в Страсбург срещу Министерството на здравеопазването /МЗ/. Това каза за БТА Захариева и уточни, че в България делото не е решено в продължение на две години.

Според европейското законодателство всяко съдебно дело трябва да бъде решено за две години, а този срок изтече през май 2007 г., обясни Захариева. В понеделник ще изпратя документи от делото в съда в Страсбург и ще започна процес и там, допълни тя.

Софийският апелативен съд реши Министерството на здравеопазването да плати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева, заедно с прилежащите лихви от 2 февруари 2005 година досега. Лихвите са около хиляда лева на месец, добави Захариева.

Миналата година на първа инстанция - Софийски градски съд - съдът постанови, че МЗ трябва да обезщети Захариева с 80 хиляди лева. След като МЗ обжалва това решение, втората инстанция присъди обезщетението да се повиши на 100 хиляди лева заедно със законните лихви от завеждането на исковата молба.

Теодора Захариева ще обжалва присъдената сума от 100 хиляди лева, тъй като искът й е за 400 хиляди лева. Обжалването ще бъде пред Върховния касационен съд.