Теменужка Петкова: Протестът на собствениците на малки фотоволтаични централи е неоснователен

/ БГНЕС
Протестът на собствениците на така наречените малки фотоволтаични централи е неоснователен, особено сега, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Козлодуй.

Тя посети АЕЦ "Козлодуй" и на място провери плановия годишен ремонт на Пети енергоблок, който е спрян и за презареждане със свежо ядрено гориво. В отговор на въпрос Петкова каза, че е изненадана от протеста на така наречените малки фотоволтаични централи или производителите на електроенергия от възобновяеми източници по параграф 18 от Закона за енергетиката точно в този момент, след като проблемът е известен отдавна и по него е взето решение още през 2015 година.

Малките производители на електроенергия от ВЕИ не получават двойно финансиране, казаха техни представители

Теменужка Петкова припомни, че проблемът с тези централи е съществувал заради съмненията за двойното им финансиране от държавата - веднъж от Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ при изграждането им, и втори път с префернциалните цени за изкупуване на произведената от тях електроенергия. След одит на контролните органи на ДФЗ Европейската комисия е приела, че действително има свръхфинансиране. Тогава през юли 2015 година е предприето изменение на закона, като са търсени такива цени, които да позволят на производителите да възвърнат вложените собствени инвестиции във фотоволтаични централи, които са около 30 на сто от общия размер, допълни министърът на енергетиката.

Тя уточни, по промените в закона се е произнесъл и Конституционният съд, който е решил че са допустими. Министър Петкова каза още, че са проведени много срещи по проблема, а и сега се планира нова среща с компетентните органи и малките производители. "Ние сме правова държава - член на Европейския съюз и спазваме закона", заяви тя в отговор на въпрос, че се покровителстват големите производители на електроенергия за сметка на малките. Петкова уточни, че още през 2015 година е спряно преференциалното изкупуване на електроенергия, произведена от възобновяеми източници.

Загубите в енергетиката надхвърлят 5 млрд. лв., според енергетици

АЕЦ "Козлодуй" е в отлично финансово състояние, заяви Теменужка Петкова в отговор на въпрос. Преди посещението на Пети енергоблок тя разговаря с изпълнителния директор на централата Наско Михов и ръководния екип. По думите й печалбата на АЕЦ към настоящия момент е 167 милиона лева, а по банковите сметки има над 360 милиона лева. Това е много повече в сравнение със същия период на 2018 година. Тя каза, че е уверена в успешното изпълнение на проектите на АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на двата енергоблока с цел удължаване на тяхната експлоатация до 60 години и увеличаване на производствения им капацитет до 104 на сто.

Работодателите и НЕК в схватка: Докъде ще стигне недоволството?

Теменужка Петкова припомни, че тези проекти на Пети блок са завършени и е получен лиценз за 10-годишна експлоатация. Сега се изпълняват необходимите дейности на Шести блок и работите са в график. Тя сподели, че това е приоритет за българската енергетика. Изпълнението на проектите за удължаване срока на експлоатация на двата 1000-мегаватови енергоблока на АЕЦ "Козлодуй" ще дадат сигурност и гаранция на българските граждани и на българския бизнес, че ще ползват чиста енергия и то на достъпни цени, подчерта министърът на енергетиката.
БТА