Телефон 112 ще помага за търсене на изгубени хора
Телефон 112 ще помага за търсене на изгубени хора / снимка: БГНЕС
Системата за локализация на обажданията на телефон 112 ще позволява да бъдат открити както загубени в планината, така и бедстващи край брега хора. Това заяви във Варна главният директор на "Национална система 112" Стоян Граматиков.

Възможностите за локализация на обаждания на спешния телефон от GSM са сведени до определяне на клетката на съответния мобилен оператор, което в населените места е до 50 метра, а извън тях – до 30 километра, обясни Граматиков. Мобилните оператори, от чиято система за локализация се ползва информация, могат да усъвършенстват възможностите си до локализация в рамките на 20-30 метра, смята директорът на националната система.

Обажданията от аналогов стационарен телефон в момента се локализират до населено място. За това гражданите, които ползват услугите на телефон 112, трябва да бъдат точни в обясненията за разположението – своето или на съответния инцидент. Обаждания на телефон 112 могат да се правят и от мобилен телефон без SIM-карта, както и при заключена клавиатура, припомни Граматиков.

По повод обажданията от чужденци, шефът на системата опроверга информацията, че работещите в центъра говорят между пет и осем езика. Смените се подбират така, че винаги да има владеещи най-говоримите европейски езици. Това е бил и основният критерий при подбора на кандидатите, обясни още Граматиков.

Обажданията на телефон 112 се записват и съхраняват до три години, като при необходимост се предоставят на съответните органи. Старите телефонни номера като 150, 160 и 166 пък ще останат активни още година, след което ще бъдат пренасочени към новия спешен телефон, заяви още шефът на Национална система 112.