Техници махали защитата срещу падане в шахтите на асансьори
Техници махали защитата срещу падане в шахтите на асансьори / снимка: sxc.hu

Дали асансьорът, в чиято шахта падна и загина 53-годишен мъж в блок в столичния кв. "Гео Милев", е трябвало да има предпазен щит. Това проверява Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщи шефът ѝ Стефан Цанков.

В събота към 22:30 ч. 53-годишният Евгени Добренов загина, след като падна в шахтата на асансьора. Той бил на гости на свой приятел заедно със 71-годишната Венета Симова. Домакинът се качил с тях да ги изпрати, но кабината заседнала между 3-ия и 4-ия етаж.

На жената ѝ станало зле, домакинът със сила отворил автоматичната двукрила врата, а след това и механичната. Гостът му Евгени скочил на площадката на 3-ия етаж, но се подхлъзнал и паднал в шахтата през дупката, която се отворила под кабината. Едва тогава се обадили на поддържащата фирма.

В неделя шефът на агенцията Цанков заяви, че при първоначалните огледи не са открити видими причини за неизправност на асансьора.

Експерти по асансьорите обаче сигнализираха в "24 часа", че ако съоръжението е пуснато в експлоатация след 2005 г., то по БДС М 81-2.84 задължително е трябвало да има предпазен щит, който не би позволил на Евгени Добренов да падне в шахтата.

Изискването да се поставят щитове в асансьорите до края на 2015 г. (след последните промени в наредбите отпреди 3 седмици) се отнасят само за старите асансьори. За новите било задължително да ги имат. Освен това се случвало самите поддържащи фирми да махат тези щитове, защото им пречели при инспекцията на съоръжението.

"24 часа" попита шефа на агенцията през коя година е пуснато съоръжението и не е ли задължително да има защитен щит. Стефан Цанков заяви, че правят проверка, търсят документи, за да видят откога е подадено заявление, откога има акт 16 и т.н. Цанков уточни, че асансьорът е пуснат през 2012 г., но било възможно да е подадено заявление през 2001-2002 г. Когато приключи с изясняването на този казус, агенцията ще съобщи резултатите, увери шефът ѝ.

На въпрос защо агенцията за метрологичен и технически надзор е прибързала да съобщи, че фирмата е изправна, а асансьорът е в добро техническо състояние, Цанков отговори: "А да съобщим, че има нередности, без да сме ги установили ли?". Той потвърди, че има случаи, когато фирмите махат предпазния щит, за да не им пречи, дори ги крадяли още докато сградите били в строеж.