Съвсем малко българи ще гласуват за евродепутати
Съвсем малко българи ще гласуват за евродепутати / netinfo
Рекордно нисък процент от българските избиратели биха гласували на изборите за евродепутати, показва проучване на „Барометър.инфо”.

Борбата при големите партии не е дали ще вкарат представител в Европейския парламент, а колко. Ниската избирателна активност облагодетелства малките партии, които имат твърд електорат, сочи изследването.

Резултатът от тези избори със сигурност няма да повтори този от парламентарните избори от лятото на 2005 година. От една страна, това е заради появата на новата политическа партия ГЕРБ, която ще участва за първи път на избори, от друга страна, голямо влияние ще окаже силното разколебаване на избирателите на НДСВ.

Нивото на подкрепа на НДСВ достига нивото на твърдия електорат на ВМРО и ДСБ, сочи още изследването. Тези три партии – НДСВ, ДСБ и ВМРО – ще спорят за избирането на двама евродепутати и зависи най-вече от това дали дадената политическа сила ще успее да мобилизира до край своите избиратели да участват тези избори.

Процентът на колебаещите се дали да гласуват е малко над 5% и няма да повлияе върху резултатите на големите партии, но има решаващо значение за малките, се казва в изследването.