Главен комисар Тошко Бързилов пред Дарик
81351
Главен комисар Тошко Бързилов пред Дарик
  • Главен комисар Тошко Бързилов пред Дарик

Два часа шофьорът на катастрофиралата на магистрала „Хемус” цистерна вися на над 120 м височина в очакване да бъде спасен.

Минути преди 20.00 ч. акцията на спасителите приключи успешно и той беше изваден жив. Това съобщи главен комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Шофьорът на цистерната - 28-годишен мъж, е настанен в болница „Св. Анна” в София. Той е докаран в лечебното заведение в 20.35 ч., съобщи д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на болницата.

Състоянието му е стабилно, вече са му направени всички диагностични изследвания. Установено е, че мъжът няма сериозни животозастрашаващи травми. Ще бъде оставен за наблюдение в болницата поне за 24 часа.

„Той е контактен, адекватен, има пълен спомен за целия инцидент. Изплашен е. Това е сериозна психотравма, което преживя”, уточни д-р Близнаков.

Цистерна увисна от виадукт на „Хемус”

„Операцията беше рискована. Беше необходимо да се осигурят действията на нашите служители и да съсредоточим необходимата техника, която да извърши тази дейност”, обясни комисар Бързилов.

Четири автомобила - два пожарни, един спасителен, един химически и влекач, с 15 души екип от спасители и пожарникари проведоха продължителната операция. В заключителната й част са участвали двама пожарникари и основно на тях се дължи щастливата развръзка, съобщи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, който поздрави и благодари на участниците в спасителната акция.

В цистерната няма газ, няма изпускане от нея. Няма опасност за хората на магистралата, няма опасност и за съоръжението.

Предстои да бъде издърпана цистерната. Чака се пристигнето на специализирана техника, за която вече е направена и необходимата организация.

Шофьорът на цистерната си спомня целия инцидент на магистрала „Хемус”

Операцията по спасяването започна около 19.30 ч. Малко преди 20.00 ч. той беше изваден от надвисналата от виадукта кабина на камиона жив. Няма опасност за живота му.

Цистерна с газ пропан-бутан катастрофира около 17.45 ч. на един от виадуктите на магистрала „Хемус”. Заради инцидента движението в района на Витиня е напълно блокирано.

Превозното средство се е движело към София. На един от виадуктите, на 37 км между първия и втория тунел, близо до Витиня камионът е разбил мантинелите, минал е през насрещното платно и кабината му е увиснала над пропастта. Според очевидци инцидентът станал заради спукана гума.

Заради инцидента на магистралата се образуваха километрични задръствания.

От Агенция „Пътна инфраструктура” ограничиха движението и в двете посоки и помолиха водачите, попаднали в километричните колони, за търпение. Трафикът в посока Варна се спираше още при село Яна, а в обратната посока - към София превозните средства - в района на Ябланица.

От АПИ препоръчват обходни маршрути за шофьорите. За пътуващите в посока Варна: София - път II-16 Нови - Искър Своге - Ребърково. За пътуващите в посока София: п.в. Ботевград - път II-17 - път I-1 - Ребърково II-16 - Своге - Нови Искър - София.