/ БГНЕС
Специализираният наказателен съд ще проведе днес заседание по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски. Те са подсъдими във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф“.
 
Делото не тръгна в средата на април заради нередовно призоваване на ощетените юридически лица, които в случая са Министерството на здравеопазването и посоченото в обвинителния акт търговско дружество. Пред журналисти Петър Москов коментира, че не съжалява за начина, по който е подходил за решаването на кризата с ваксините.
 
Москов: Не разбирам къде е моето финансово прегрешение

На бившия здравен министър Петър Москов му бе повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ - „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на над 320 000 лв., както и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.
 
Повдигнаха обвинение на заместник на Москов
 

Специализирания наказателен съд заседава по делото срещу Петър Москов, Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.
БГНЕС


Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че на 27 ноември 2015 г., отново в качеството му на здравен министър умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка за дарение на 5 млн. дози ваксини „БЦЖ“.

Третото обвинение срещу Москов заради недостатъчен контрол върху работа на лица и от това са произтекли значителни щети в размер на повече от 100 000 лв.
БГНЕС