Съдът ще гледа делото срещу Баретата
Съдът ще гледа делото срещу Баретата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд ще гледа делото срещу Златомир Иванов - Баретата и още 20 души, обвинени в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Златомир Иванов, по известен като Златко Баретата, бе задържан на 6 февруари 2009 г. На 18 март 2010 г. прокурори от специализираните екипи за разследване внесоха в съда обвинителният акт срещу Баретата и още 20 лица. На Златомир Иванов бе повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, създадена, с цел да разпространява наркотични вещества в страната.

Той и Мартин Димитров бяха привлечени към наказателна отговорност и за предумишленото убийство на Румен Стефанов, извършено по начин, опасен за живота на много хора, за което Златко Баретата е бил подбудител, а Димитров - помагач. На Мартин Димитров, Георги Йорданов, Филип Христов, Георги Петров, Валентин Луков, Юлиян Зашев, Иван Величков, Даниел Кръстев, Ивайло Борисов и Евгени Евтимов е повдигнато обвинение за участие в групата. За същото бяха обвинени още Коста Трифонов, Борислав Секулов и Петър Йорданов, които са обвинени и за нанасяне на лека телесна повреда.

На Марин Вълчев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Богдан Василев, Мартин Горески бе повдигнато обвинение за участие в групата, а също и за държане и разпространение на наркотични вещества. Стоян Дичев и Васил Колев, които също са част от групата, бяха обвинени по друг член от НК, тъй като са се предали доброволно и са съдействали на органите на властта за разкриване и доказване на извършените от нея престъпления. На Колев бе повдигнато и обвинение за държане и разпространение на наркотични вещества при условията на опасен рецидив. Материалите по делото са събрани в 53 тома, разпитани са 107 свидетели и са изготвени експертизи от 52 вещи лица.