/ / Thinkstock/Getty Images
Конституционният съд ще разгледа днес промените в Кодекса за социалното осигуряване, които дават право на избор къде да отиват вноските за втора пенсия. Съдиите трябва да се произнесат, дали текстовете противоречат на Конституцията, след като Върховният административен съд поиска тълкуването им.

Губят ли хората при прехвърляне на парите за втора пенсия в държавния фонд?
 
В средата на 2015 г. парламентът прие текстове,предложени от финансовото министерство, според които родените след 1959 г. могат да прехвърлят парите си за втора пенсия многократно между частен пенсионен фонд и НОИ.

Социалният министър защити идеята парите за втора пенсия да отиват в НОИ

Частните пенсионни дружества заведоха дело срещу промените във Върховния административен съд, а съдът постанови, че правото на избор за осигуряване променя модела на пенсионната система, нарушава принципа на правовата държава, създава несигурност за осигурените и нарушава изискването за гарантиране и защита правото на собственост на гражданите.

"Подкрепа" иска премахване на месечната такса в частните пенсионни фондове
 
От второто правителство на ГЕРБ приеха позиция по делото, в която се казва, че промените не само не противоречат на Конституцията, но гарантират правата на осигурените.