/ БГНЕС, архив
Губят ли хората при прехвърляне на парите за втора пенсия в държавния фонд?
92745
Губят ли хората при прехвърляне на парите за втора пенсия в държавния фонд?
  • Губят ли хората при прехвърляне на парите за втора пенсия в държавния фонд?
От 40 до 700 лева за една година са загубили българите, които са прехвърлили средствата си за втора пенсия от частен пенсионен фонд в държавния Сребърен фонд.
 
Тези ориентировъчни изчисления направиха от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване за 2016 г., която е първата година от влизането на правото на избор в кой фонд да отиват парите от втория стълб.
 
От дружествата не разполагат с официална информация за броя на тези хора, но според цитираните от тях данни това са около 10 000 души.
 
"Подкрепа" иска премахване на месечната такса в частните пенсионни фондове

За всеки 1000 лева, прехвърлени от частен фонд към Сребърния фонд, човек губи 40 лева през 2016-а, показват изчисленията на пенсионните дружества. Ако партидата достига 18 000 лева, загубата се равнява на 702 лева.
 
Това са безвъзвратно загубени пари, коментира Даниела Петкова от ръководството на "Доверие". И маркира старта на обратния процес.
 
"Почти във всички дружества хора, които преди година и повече, прехвърлиха своите средства в ползва на държавата в Сребърния фонд, започнаха да се появяват и първите лица, които прехвърлят обратно натрупаните си средства от Сребърния фонд отново в универсалните пенсионни фондове", обясни Петкова.
 
Все още няма информация колко хора, които са прехвърлили парите си от частен професионален фонд в НОИ, с обещание да получават по-висока ранна пенсия, са спечелили от тази стъпка, която е еднократна. От дружествата са убедени, че тези лица трябва да знаят предварително, дали ще имат полза от такова движение.
 
"Тогава, когато един човек има полза, няма пречка - нека той да прехвърли своите средства. НОИ да се възползва от възможността, която му дава закона. Друг въпрос е, че той вече няма право да се върне", коментира и София Христова от ръководството на "Алианц".
 
През миналата година частните фондове са изплатили на държавата 124 млн. лева под формата на прехвърлени средства от партиди, а печалбата им от управлението на активите е в размер на 61 млн. лева, по предварителни данни.