Съдът решава остава ли в ареста мъжът, задържал незаконно мигранти
Съдът решава остава ли в ареста мъжът, задържал незаконно мигранти / Нова телевизия

Районният съд в Малко Търново решава за мярката за неотклонение на Петър Низамов-Перата, "арестувал" незаконно мигранти. Прокуратурата поиска "задържане под стража" за Низамов.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 10 април в района на село Звездец, община Малко Търново, противозаконно е лишил от свобода трима граждани на Афганистан.

Клип с граждани, задържали мигранти, разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

Клип от "гражданския арест" предизвика бурни реакции в социалните мрежи, световен отзвук и категоричното неодобрение на властите.

Тримата афганистанци са били ритани, претърсени за пари и вързани при така наречения граждански арест в Странджа, съобщиха от полицията и прокуратурата в Бургас. Низамов не е действал сам, а според показанията на афганистанците групата му била от десетина души. Издирват се останалите участници в „акцията".

Тримата мигранти били ритани и преджобени при "гражданския арест" в Странджа

Низамов, който е член на „Цивилни отряди за защита на жените и вярата", твърди, че мигрантите „изскочили от храстите и ги нападнали".

„Не се получи бой, получи се сборичкване. Обездвижихме ги със схватки, без удари и изчакахме другата група да дойде, за да можем да им вържем ръцете, защото буйстваха през цялото време", обясни Низамов. „Закопчаването" на мигрантите с така наречените свински опашки предизвика неодобрение.

Десетки на протест за гражданина, задържал незаконно мигранти

Гражданските арести са незаконни, напомнят юристи, а МВР готви мерки за подобни случаи. Премиерът Борисов осъди подобни акции. Главният прокурор Сотир Цацаров бе категоричен, че те ще се преследват с цялата строгост на закона.