Съдът отстрани Лечков от длъжност
Съдът отстрани Лечков от длъжност / снимка: Sofia Photo Agency
Съдът отстрани Лечков от длъжност
28253
Съдът отстрани Лечков от длъжност
  • Съдът отстрани Лечков от длъжност

Сливенският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на Сливен Йордан Лечков. Мярката му бе наложена заради това, че срещу него бяха повдигнати седем обвинения по четири текста от Наказателния кодекс /НК/.

Отстраняването бе поискано, тъй като повдигнатите обвинения са във връзка с работата му и за да се осигури обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.  

Още в началото на заседанието адвокатът на Лечков Иван Ангелов поиска отвод на Съдебния състав. Той счита, че „при цялата си честност, почтеност, професионализъм, този състав не може да осигури безпристрастно разглеждане на делото предвид изострената манипулативна обстановка в града, емоционална икономическа и професионална. Заявихме, че това искане ще бъде към всеки магистрат от Сливенски окръжен съд".

Съдът отказа да си направи отвод. Защитата на Йордан Лечков поиска отвод и на наблюдаващия прокурор Пламен Стефанов. В тридневен срок защитата на Лечков ще обжалва пред Апелативен съд - Бургас. След приключване на заседанието съдия Галина Нейчева не изложи мотивите си за отстраняването на кмета.

Йордан Лечков коментира пред медиите, че не се притеснява и няма от какво да се притеснява. „Ако съдът е обективен и органите, които се произнасят са обективни, абсолютно всичко е наред.", бе категоричен Лечков. Той заяви, че остава кмет на Сливен и добави, че ще си завърши мандата.

Лечков влезе в съда, посрещнат с овации от над 400 общински служители, работници по чистотата, спортисти и футболисти, съветници и граждани. Всички бяха събрани с плакати да подкрепят кмета пред сградата на съдебната палата.

Съдът отстрани Лечков от длъжност
netinfo

Борбата „против" и „за" кмета на Сливен Йордан Лечков се разгаря и в социалната мрежа Фейсбук.

Дарик засече три групи анти Лечков и една про. Последната се нарича „В подкрепа на интересите на град Сливен! Да защитим Йордан Лечков! В нея е отправен призив Лечков да бъде защитен от „гнусната кампания, която се води срещу него и цялата институция". В групата до момента има 1391 участници. Те са предимно млади хора, доста спортисти от ОФК - Сливен като Миндев и Дуци Симонович, има и бизнесмени, общински служители, представители на ромски организации.

Сред трите групи, които са срещу Лечков във Фейсбук, най-голямата е "Разкопаният град - Сливен", съставена от противници на многото разкопани улици, постоянните течове и изсичането на дървета в града. В групата има 2670 човека. Сериозно е нараснала групата „Искаме оставката на Йордан Лечков!!!". Тя има 1521 участници. Профилът на хората в двете групи е разнообразен от бизнесмени и политици до интелектуалци, природозащитници, учители и хора на перото. 815 участници има и групата „Спрете „Сливенския император". Навсякъде се публикуват снимки, поставят се публикации от медиите, не рядко от DarikNews.