Румяна Ченалова
Румяна Ченалова / БГНЕС
Специализираният наказателен съд отново върна на прокуратурата делото срещу бившия съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова.

Ченалова е обвинена за това, че като съдия по висящо търговско дело е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Тя беше и едно от главните лица в записите от случая "Яневагейт", заедно с бившия председател на СГС Владимира Янева.

След като СГС върна делото на държавното обвинение, а по-късно Апелативният съд потвърди определението, сега и спецсъдът констатира процесуални нарушения и прекрати производството. Определението подлежи на жалба или протест в седемдневен срок.

Прокуратурата предаде на съд Румяна Ченалова

Според съда направените възражения от страна на защитата от една страна са основателни, а в друга не са, тъй като са въпроси по същество. И посочи, че има допуснати противоречия във фактическите твърдения на прокуратурата, че липсват фактически твърдения в части от обвинението, както и че няма хронологична и логическа връзка между отделните диспозитиви. Тези и други процесуални нарушения според съда пречат на подсъдимата да разбере в какво точно е обвинена, което нарушава правото й на защита.

Преди определението на съда Ченалова взе думата в своя защита и точка по точка коментира обвиненията срещу нея като изведе процесуалните нарушения, допуснати от прокуратурата.

Румяна Ченалова
БГНЕС

Записите с Янева и Ченалова не били манипулирани, сочи експертиза

Пред медиите тя заяви, че при тези обвинения окончателният резултат на делото срещу нея би бил оправдателна присъда, ако то бе останало да се гледа в градския съд. "Това е несериозно дело, срамно дело", каза Ченалова. И допълни, че ще търси правата си в Страсбург.

Тримата прокурори по делото заявиха пред медиите, че ще протестират определението на съда. Като допълниха, че съдът не им е дал възможност да вземат отношение по аргументите на защитата, а е можел да го направи.
БТА