Спецсъдът остави за постоянно в ареста директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев, Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров, които са обвинени за участие в престъпна група и неправомерно отпускане на максимални пенсии в Силистра чрез фалшиви документи.
 
Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва.

След акцията и арестите в НОИ-Силистра: Разкриха подробности как е ставало източването
 
Прокурорът по делото Николай Димитров коментира пред медиите, че съдът е възприел тезата на държавното обвинение и се е съгласил, че има достатъчно доказателства срещу обвиняемите. В определението си съдът посочи, че има обосновано предположение лицата да са извършили престъпленията, за които са обвинени и че има вероятност да извършват ново престъпление.

Досъдебно производство е образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017 г. до настоящия момент.
 
„Групата е извършвала т. нар. уреждане на пенсии на граждани като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра“, обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

Над 10 задържани в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове
 
В групата участват длъжностни лица – това са директорът на НОИ-Силистра, както и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“-Силистра. В групата също така участва и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са семейство - баща, майка и син. „Те изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали ги в дома си, отделно от това синът е извършвал и адресни регистрации по настоящ адрес на лица, които желаят да им бъдат отпуснати такива пенсии в недвижим имот, който бил прехвърлен от неговите родители“, обясни Милева.
 
Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима души.
 
Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин.
БТА