Шестима души са привлечени към наказателна отговорност по случая с "фалшивите пенсии" в НОИ-Силистра. Това съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Николай Димитров.
 
До момента са установени 20 души, на които са отпуснати по този начин пенсии. Предстои да се анализира документация и да се уточнят подробности.

Как е източван НОИ в Силистра?
 
Обикновено се е установявал стаж като миньори, тоест става дума за пенсии от 600 лева нагоре, обясни Димитров. Става дума за хора, които към момента не са имали право на пенсия или са искали да се пенсионират по-рано. Услугата се заплащала от самата стойност на отпуснатите пенсии. Членовете на групата разполагали с дебитните карти на лицата и с пълномощни. Те са посещавали пощенските клонове, от които са теглили пенсиите.
 
Хората, които са се възползвали от тези пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници.

Над 10 задържани в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове
 
Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева обясни, че в хода на досъдебното производство е установена ролята на директора на НОИ-Силистра. Той по телефона е диктувал на началника на отдел "Отпускане на пенсии" лични данни на лица, които са искали да получават пенсии. Началникът на отдела записвала абревиатурата "СМЧ-Пенчев", тоест "Силно мой човек - Пенчев", като с тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора, каза Милева. По този начин пенсионните досиета се извършвали по-бързо и без нужните проверки.
 
В престъпната група са и семейство - майка, баща и син, които изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи и ги съхранявали в дома си. Синът е извършвал и адресни регистрации на лица, които искали да такива пенсии.

Продължава акцията срещу източването на НОИ
 
При проведената на 8 март при специализирана полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура са направени претърсвания и изземвания от 14 адреса, от леки автомобили и са направени и обиски на лица.
 
Иззети са документи, сред които ТЕЛК-ови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи.
БТА