Специализираната прокуратура, ГДБОП и Националната полиция ще дадат подробности за разследването в НОИ в Силистра. При акцията бяха задържани повече от 10 души по разследване на схема за източване на бюджета на Националния осигурителен институт, посочва NOVA.
 
Става дума за фалшифициране на трудов стаж срещу 10 хиляди лева, благодарение на което участниците в схемата осигурявали по-високи пенсии. 

Продължава акцията срещу източването на НОИ
 
Схемата, според прокуратурата - плащаш на посредник, получаваш фалшиви документи за трудов стаж, а те отиват в НОИ. Така, срещу 10 хиляди лева всеки може да се превърне, например, в миньор с дългогодишен опит и висока пенсия. За да са сигурни, че ще си получат парите посредниците задържали дебитните карти, на които се превежда пенсията.
 
След това фиктивните пенсионери си получават картата и вече могат да разполагат с новата си пенсия. Задържани са над 10 души, сред тях и шефът на силистренския НОИ Милен Пенчев, баща на певицата Тита.
 
„Tой е длъжностно лице, без чието участие няма как да се случи цялата тази престъпна дейност”, обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Над 10 задържани в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове
 
Обиски имаше и в дома му.
 
Милен Пенчев е бивш заместник-кмет на града и действащ общински съветник. Сигнали срещу него никога не е имало
 
Председателят на Общинският съвет в Силистра д-р Мария Димитрова заяви, че не са получавани сигнали срещу Милен Пенчев. „Нито до мен като председател на Общинския съвет, нито до Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество нямаме такъв сигнал за г-н Пенчев”, каза Димитрова.
nova.bg