Съдия-изпълнител и полиция влязоха в сградата на ТВ7 (СНИМКИ и ВИДЕО)
Съдия-изпълнител и полиция влязоха в сградата на ТВ7 (СНИМКИ и ВИДЕО) / снимки: БГНЕС

Частен съдия-изпълнител и полиция влязоха в сградата на ТВ7. Те имат съдебно решение за изземане на техниката на канала по искане на синдиците на КТБ. Ситуацията се нажежи, след като хамали започнаха да изнасят видеокамери и компютри от сградата на ТВ7. Журналисти на телевизията обградиха входа и направиха жива верига, за да не допуснат да се върнат обратно и да продължат с изнасянето на техниката.

Техниката е била гаранция по заем, който телевизията е взела от КТБ. Списъкът за това какво и как ще се изземва и разпродава е бил изготвен преди няколко месеца. Проблемът обаче е, че редът на изземване в този списък е сменен и частният съдебен изпълнител и адвокатката, която е била с него, са решили да започнат най-напред със сървъра на телевизията, което би създало сериозни проблеми за канала, съобщава Нова телевизия.

Съдияизпълнител и полиция влязоха в сградата на ТВ7 (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Прекъсването на сървъра на телевизия ТВ7 ще й нанесе много големи щети. Това заяви изпълнителният директор на ТВ7 Кирил Благоев. Той каза, че телевизията няма да спре излъчването, въпреки опитите да бъде прекъснат сървърът.

Благоев подчерта, че акцията най-вероятно ще продължи още два дни. Той каза, че вече са били обвинени за липсваща техника и затова препоръча да се прояви повече търпение, за да се направи пълната проверка.

Идеята на акцията в ТВ7 е телевизията да спре, заяви пред журналисти директорът "Новини и актуални предавания" в медията Анатоли Стайков, цитиран от БТА. По думите му засиленото полицейско присъствие в сградата е от 8.00 часа тази сутрин, а вътре е юристката на КТБ Кристина Димитрова, която, заедно със свои сътрудници, е дошла със списък от 150 бройки техника за изземване. Според него тя е получила нареждане да изземе сървърите на телевизията, което означава, че телевизията ще спре. В момента не знам какво се случва вътре, защото не ни пускат. Видях, че изнасят харддискове, посочи Стайков.

Миленков: Няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ спрямо ТВ7

По повод процедурата по предаване на заложени вещи в офис сграда на TV7, от Камарата на частните съдебни изпълнители информираха, че производството е по молба на синдиците на КТБ съгласно Закона за особените залози. Длъжникът е поканен от частния съдебен изпълнител Неделчо Митев според закона, да предаде заложените вещи. След изтичане на 14-дневния срок за доброволно изпълнение, е задействана следващата законова процедура за принудително предаване на заложените вещи, се казва в съобщение на камарата.

МВР е изпълнило задълженията си по закон, заяви Румяна Бъчварова

На място е вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя обясни, че частният съдебен изпълнител е поискал помощ от полицията за изземването още преди 14 дни.

„Медиите също са равни пред закона. Ако има хора, които са виновни за тази ситуация, това са тези, които са заложили медията за своите бизнес и политически интереси", заяви Бъчварова.

Борисов: МВР незабавно да напусне TВ7

Във връзка с въпроси за присъствието на служители на МВР в и около офиса на телевизия в София от пресцентъра на МВР уточняват, че полицията оказва съдействие на частен съдебен изпълнител по изпълнително дело. Всички действия на служителите са нормативно обосновани, се посочва в съобщението.

Първоначално са били предвидени минимален брой полицейски служители, които да осигурят непосредствено съдействие. Впоследствие са изпратени допълнителни сили, за да се обезпечи общественият ред с оглед струпването на множество хора и предотвратяването на евентуални самоуправни действия, поясняват от МВР.

Видео: БГНЕС