Съдии определиха 30 години затвор за „Касоразбивачите”
Съдии определиха 30 години затвор за „Касоразбивачите” / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Общо 30 години и два месеца затвор получи днес бандата на „Касоразбивачите”. Според съда участниците са в нея са само трима, а не осем, както беше първоначалното обвинение.

Най-голямо наказание от 10 години отнесе тарторът Тихомир Алипиев-Титката. Той беше признат за виновен за участие в организирана престъпна група, за кражбата на 174 039 лева от фирма „Веко” в Троян и за опит за обир на чейнчбюро „Лотос” на Гроздовия пазар в Пловдив. Съучастникът му Анатолий Василев ще лежи за същото 7 години. Третият член на „Касоразбивачите” - Васил Василев, отива зад решетките за 9 години заради обраните пари от „Веко” и участие в групата.

За Иван Радков-Рамото от Пловдив и Димитър Бадалски, които са пробили дупка в стената на чейнчбюрото, съдът постанови съответно две години и два месеца и две години.

Михаел Николов-Миле, Николай Атанасов и Николай Стойков са оправдани изцяло и си тръгват без някакво наказание. Съдът оневини всичките деветима подсъдими за обира на 84 055 лева от клона на Централна кооперативна банка в Козлодуй, тъй като няма достатъчно доказателства. Така ЦКБ ще трябва да пие една студена вода.

500 лева глоба отнесе бившият шеф на полицейското управление в Бяла Слатина Тони Костадинов, който беше признат за виновен за престъпление по служба. Събрани са доказателства, че е поддържал контакти с Титката и му е давал информация.

„Има една българска поговорка: „Напънала се планината и родила мишка”. Казвам го във връзка с досъдебното производство. Просто прокурорът не поддържаше това, с което стана известна полицейската акция през 2009-а. Съвсем различни са резултатите”, коментира изхода от делото адвокат Емилия Недева, защитничка на Костадинов. Тя заяви, че ще обжалва глобата на клиента си. Самият той не пожела да говори пред журналисти.

Прокурорът Галин Гавраилов заяви, че ще протестира присъдата в някои от оправдателните пунктове, след като види мотивите.