Съдбата на Пловдивската опера вече е в ръцете на общинския съвет
Съдбата на Пловдивската опера вече е в ръцете на общинския съвет / снимкa: Дарик - Пловдив
Съдбата на Пловдивската опера вече е в ръцете на общинския съвет
31373
Съдбата на Пловдивската опера вече е в ръцете на общинския съвет
  • Съдбата на Пловдивската опера вече е в ръцете на общинския съвет

Държавна опера и филхармония Пловдив - така ще се нарича настоящето Оперно-филхармонично дружество в града под тепетата, ако община Пловдив подсигури съществуването му с 246 хил. лева годишно. Това е компромисният вариант, който е предложил зам.-министърът на културата Митко Тодоров на пловдивския депутат от ГЕРБ Величка Шопова.

Явно днешният поход на кмета Славчо Атанасов до столицата не се оказа безславен, въпреки че той и Калуди Калудов не успяха да проведат така желаните преговори с Министерството на културата.

Нямахме среща с министър Вежди Рашидов след заседанието на Министерски съвет. Това съобщи за Дарик директорът на Оперно филхармонично дружество-Пловдив Калуди Калудов. Министърът много бързаше и само с няколко думи успя да нахвърля колко тежко е финансовото положение в държавата, допълни маестрото.

Днес моето присъствие се оказа напразно, жалко, че не успяхме да защитим Пловдивската опера, каза още Калудов. Той заяви, че ще поиска министърът да насрочи допълнителна среща, на която да разполага поне с час, за да успее да изложи аргументите си.

По-късно стана ясно, че държавата е готова да запази операта в Пловдив при условие, че бъде финансирана от общината. Предложението за годишната субсидия трябва първо да бъде прието от местния парламент.

Ако предложението за съфинансиране бъде прието, Оперно-филхармоничното дружество ще се преименува в Държавна опера и филхармония - Пловдив, като по този начин ще се запази и балетът, съобщи общинската съветничка от ГЕРБ Сузана Николова.  

Ако предложението не мине като извънредно на утрешната общинска сесия се очаква да бъде прието на 3 август. Гладна стачка явно няма да има, но по всяка вероятност репетициите на Седма ленинградска симфония на Дмитрий Шостакович ще продължат докато все пак финансовото бъдеще на пловдивската опера не бъде категорично подсигурено.

Поемането на 1/10 от годишната издръжка на Пловдивската опера е било условието за нейното спасяване. Това заяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов, а думите му бяха потвърдени от Областния управител Иван Тотев.

Парите за тази година ги нямаме и благодаря на Иван Тотев, защото след разговорите, които проведе правителството се съгласи да започнем да изпълняваме този ангажимент от догодина, допълни кметът.

Културното министерство е изпратило и пакет от мерки, с които ще контролира изразходването на парите за издръжка, заяви областният управител Иван Тотев.

Ще се иска план-сметка за всяко представление и ще очакваме и промяна в мениджмънта на дружеството, допълни Тотев.

Въпреки уверенията на кмета и областния управител, предложението за съфинансиране трябва да бъде прието и от Общинския съвет.