Събличат полицаи голи при проверка за корупция в МВР
Събличат полицаи голи при проверка за корупция в МВР / снимка: Sofia Photo Agency

Полицаи от пътни патрули са били събличани голи от свои колеги при проверки за прибрани рушвети. Това съобщи пред Дарик Иван Савов, служител в Трето РПУ в София и член на синдикалната федерация в МВР. Съгласно заповед на Генералния комисар на МВР Калин Георгиев от 17 септември служителите на Пътна полиция и Охранителна полиция трябва да отчитат наличните си пари в началото и в края на работното време.

Иван Савов определи част от действията на отдел Вътрешна сигурност в МВР като грубо унижение към служителите на ведомството. "Патрул от двама служители с автомобил, до тях спира кола без обозначение. Оттам излиза група служители. На хората се отдава заповед да си извадят всичко от джобовете. Гледа се колко пари имат. Ако случайно имат повече от това, което според служителите по тяхна преценка е нормално, започват въпроси "тези пари от къде са", "ти си корумпиран". Много от колегите ги е страх да говорят открито за тези неща, но имаме случаи на хора, събличани за това", каза Савов.

Полицаи са събличани голи...

Точно така.

... заради подозрения за корупция от други служители на МВР?

Точно така. Това не е начинът да се борим с корупцията.

Подписка в подкрепа на служителите на МВР, които са попаднали под ударите на закона, докато са изпълнявали служебния си дълг, ще продължи до 26 септември. Пред всички РПУ-та в страната, както и пред областните дирекции на полицията, хората ще могат да изразят обществената си подкрепа към несправедливо осъдените полицаи у нас. Инициативата на полицейския синдикат ще завърши с протест на полицаите в неделя, в центъра на София. Служителите в МВР искат промени в закона и повече права при изпълнение на служебните им задължения.