Световният ден без тютюнев дим
Световният ден без тютюнев дим / netinfo
Днес се отбелязва Световният ден без тютюнев дим. Тази година Световната здравна организация (СЗО) определи за надслов темата „Среда, свободна от тютюнев дим – затворените пространства без тютюнев дим. Създавай и се наслаждавай на 100% околна среда без тютюнев дим”.

В среда с тютюнев дим се съдържат над 4000 химически вещества, някои от които са карциногенни и токсични. Проучвания на СЗО са установили, че при непушачите, които живеят с пушач, рискът от рак на белия дроб е 20-30% по-голям. Допълнителният риск от тютюневия дим на работното място се оценява на 12-19%. Рискът от сърдечно-съдови заболявания сред непушачите се увеличава с 25-30%, ако живеят с пушач. Пасивното пушене се свързва със заболяванията на дихателните пътища и е основна причина за изостряне на заболявания като асма, алергии и хронични обструктивни белодробни заболявания, които водят до социална изолация и изолация на работното място.

През тази година Министерството на здравеопазването проведе допитване за бъдещите политики на Европейския съюз за тютюнопушене на обществени места. Над 97% от участниците в електронното допитване в България се обявиха за забрана - обща или частична, на тютюнопушенето на обществени места, а под 3% са против всякаква забрана.