Световната криза води социалдемокрацията на власт, според Антон Кутев
Световната криза води социалдемокрацията на власт, според Антон Кутев / снимка: Дарик - Разград

Един от резултатите от световната криза е това, че социалдемокрацията събира сила, коментира в Разград секретарят на Висшия съвет на БСП Антон Кутев. „Много отдавна социалдемокрацията твърдеше, че трябва засилване на регулаторната функция на държавата”, обясни той. По думите му България ще излезе стабилна от кризата заради особения вид регулация – Валутния борд. „Единственият изход от световната криза е засилване на регулаторната функция на държавата, а тази позиция отдавна се поддържа от социалдемократите по света”, заяви още Кутев. "Много от отдавна социалдемокрацията твърдеше, че трябва засилване на регулаторната функция на държавата и това практически се случва", каза той. „Че социалдемокрацията събира сила ще проличи и на изборите в Америка и на вота за Европейски парламент догодина”, прогнозира Кутев.

Според него България ще излезе по-лесно от кризата, заради Валутния борд. "Валутният борд представлява една особена регулация, която е този случай е абсолютен шанс за държавата ни, защото тази регулация ни предпазва ни от всички онези лоши финансови практики, които довеждат до срив голяма част от западноевропейските икономики, които са имали доста по-свободна регулация от нашата досега".

Кутев призна още, че това не е заслуга единствено на правителството на тройната коалиция. "В рамките на една всеобща финансова криза България ще остане сравнително стабилна, и това се дължи не само на това правителство, а на политиката на няколко правителства подред, които освен че въведоха Валутния борд, успяха да го издържат и да поддържат финансовата стабилност на държавата на добро ниво", каза още Кутев.