Световна кампания срещу застрояването на защитените територии у нас
Световна кампания срещу застрояването на защитените територии у нас / netinfo

Международната природозащитна организация WWF започва световна кампания за спасяване на защитените природни територии в България от застрояване. Това съобщиха от организацията.

В следващите седмици активисти и привърженици на природозащитниците от цял свят ще изпращат писма по електронната поща до премиера Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев, в които ще пише, че България притежава някои от най-ценните природни зони в Европа, които са разрушавани непрекъснато.

Вили, хотели, почивни бази и ски курорти се изграждат в много от националните и природни паркове на България, въпреки че противоречат на националното законодателство и правни норми, ще пише в електронното писмо до българските власти.

Като повод за кампанията организаторите посочват два показателни случая на разрушаване на защитена българска природа по Черноморието. Единият е хотелският комплекс край село Варвара в Природен парк Странджа. Вторият е заличаването на защитена местност "Камчийски пясъци", северно от село Шкорпиловци – най-големия пясъчен плаж по българското Черноморие, който голяма австрийска банка е планирала да застрои, отбелязват природозащитниците. Те призовават премиера и главния прокурор да приложат съществуващото законодателство и да предприемат необходимите стъпки за реална защита, както на двете места, така и на природните богатства на страната.