Светослав Малинов: Провалът на ГЕРБ е налице

Светослав Малинов: Провалът на ГЕРБ е налице
Светослав Малинов: Провалът на ГЕРБ е налице / снимка: Sofia Photo Agency

Сигурно е, че ще бия Борисов на тенис. Но много трудно се побеждава и на тенис, и в политиката човек, който не се явява на състезания. Това каза в студиото на „Седмицата" по Дарик Светослав Малинов, кандидат за президент от ДСБ.

Очаквам здраво, честно и интересно състезание. Мисля, че взаимно ще си вдигнем нивото по време на кампанията, уточни Малинов. За евентуална подкрепа от ДПС, Малинов каза, че на отворени избори човек отива с идеята да получи всякаква подкрепа. "Но специални реверанси не бих могъл да приема. В такава ситуация се търсят партньори на всяко ниво. Много скоро ще стане ясно, че подобен вид подкрепа не може да се дава, що се отнася до промяна на политиките, тоест договорки не могат да се правят", категоричен бе Светослав Малинов

"Илюзията на всеки кандидат е, че може да спечели подкрепа дори и от традиционен опонент", допълни Малинов.

Той категорично заяви, че има провал в социалната и икономическа политика на ГЕРБ и провал в борбата с престъпността. "А по технически критерии, уви, вярно е, че отговаряме за Шенген, казвам уви, защото какво тогава пречи - омразата към българите?", попита Малинов.

"Не, недоверието се поражда от провала на битката с престъпността. Провалът е налице и точно това е шансът на Синята коалиция - да действа като алтернатива. Разбира се, че сме опозиция, но когато си в опозицията, не означава, че не подкрепяш нищо. Ние сме снели доверието от Цветан Цветанов - ако се внесе вот на недоверие за политиката на вътрешната сигурност, предполагам, че Синята коалиция ще гласува против. Ако правителството най-после смело реши казуса "Белене" - да не се строи, в такъв момент ще подкрепим правителството. АЕЦ "Белене" е камък за българската икономика за години напред", подчерта Малинов.

"Десницата има опит в предварителни избори, тя има голям успех чрез предварителни избори - например през 1996 г. и тогава десницата имаше проблеми, много по-големи от сегашните. Ние вървим по път, който доведе само до доброто на десницата и на България. Участвал съм в предварителни избори в рамките на ДСБ и знам неща, които не могат да се научат от книгите. Първо, това е най-бързият начин да се осъществи връзка с избирателите. Второ, това е проверка за наличието на общност от десни хора - могат ли те да излязат да участват, да дадат предварително доверие и да се организират. Проверка за това - може ли в крайна сметка самата десница да използва различието в мненията си в името на общата цел. Предварителните избори на десницата, това е проверка за качеството на кандидатите", поясни Малинов. Той посочи, че всеки един глас за кандидатите за Синята коалиция е глас за Синята коалиция. "Ако някой знае кой е по-добрият кандидат - да излезе и да каже. Не се притеснявам, че вотът може да бъде изкривен", категоричен бе Малинов.

"От господин Първанов чухме ужасно нещо в последните години и то е за правото да инициира референдуми. България престава да бъде парламентарна република, ако президентът блокира политическия процес чрез референдуми", подчерта Светослав Малинов. Той каза още, че няма намерение да прави каквото и да било специално, за да се привличат избиратели на левицата. "Редно е победителят от двете партии (бел.ред. СДС и ДСБ) да избира своя вицепрезидент. Редно е партията, чиито кандидат е загубил на предварителните избори, да излъчи вицепрезидент", каза още Светослав Малинов.

Цялото интервю със Светослав Малинов четете тук