Ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) изпрати становище до министрите на енергетиката и на образованието, в което от НПСС изразяват притесненията на студентите за драстичните сметки за електроенергия в общежитията, които студентите получиха в края на 2021 г. и в началото на 2022 г. Това съобщиха от НПСС.

В становището си от НПСС посочват, че са единственият законоустановен орган за защита на правата и интересите на студентите, курсантите, докторантите и специализантите в България.

Две министерства търсят средства за високите сметки за ток в студентските общежития

"Днес студентите са изправени пред огромно предизвикателство, свързано с промените в енергийния сектор. Университетите и студентските общежития са разглеждани като небитов потребител, съгласно т. 33 "а" от параграф 1 на Допълнителните разпоредби на Закона на енергетика. За първи път цената на тока на свободния пазар премина границата от 1000 лв. за МВтч (мегаватчаса), а промените на цените се отразяват на студентската младеж. Получените компенсации от 110 лв. за МВтч са отпуснати само за октомври и ноември м.г., но не и за последващите месеци.

Университетите са изправени пред опасността в най-скоро време да не могат да си платят сметките за ток, а това ще се отрази на повишаването на семестриалните такси. Голяма част от студентите не съумяват да си платят сметките в студентските общежития, защото крайните суми са непосилни за тях. Заплащането на студентското общежитие на човек се е увеличило с три пъти за еднакво използване на количеството електричество спрямо същия период на миналата година. В общежитията живеят над 35 000 студенти, обучаващи се в българските висши училища, които са потребители, които, вярваме, че трябва да бъдат определяни като битови и да потребяват електроенергия на регулирания пазар. Има реален риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития и да спрат своя образователен процес, което ще бъде пагубно за системата на висшето образование. Наложеният с решение на Народното събрание мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулирания пазар, не важи за небитовите клиенти, каквито са университетите и студентските общежития", се посочва в становището на НПСС.

Комисията по енергетика гласува компенсаторен механизъм за небитови потребители на скъп ток

Заради тези причини от НПСС настояват студентските общежития и университетите да преминат от небитови към битови потребители, което ще намали разходите за студентите, обитаващи съответните блокове. От НПСС настояват за компенсации за висшите училища и за студентските общежития с минимум 250 лв. за МВтч за декември и януари, както и за намаляване на ДДС от 20 процента на 9 процента за електроенергията. От НПСС заявяват, че "университетите трябва да бъдат разглеждани като национален приоритет, а студентските общежития - като социална услуга, която има определящо значение за студентската общност за воденето от тях на достоен, активен и независим живот".