Студенти се биха в СУ заради безобразна администрация
Студенти се биха в СУ заради безобразна администрация / Sofia Photo Agency, архив

Изнервени студенти се сбиха в Софийския университет заради мудна администрация. Грозната сцена се разиграла във вторник, на опашка за записване за новата академична година, съобщава bTV.

Коридорите на Философския факултет в Ректората били претъпкани от студенти, които с часове чакали пред стая 46 за записване. Чашата преляла, когато при администрацията влязло момиче с повече от една студентски книжки.

„Като се бием помежду си тука...тия вътре са за бой...всяка година е това и на никой не му пука", казва един от студентите. Днес страстите пред злополучния кабинет 46 са се успокоили, и чакащите да се запишат са неколцина.

„Обичаме си да си седим по опашки, да си чакаме. Общо взето 1/15 от времето на студента, прекарано в университета, е пред администрацията", коментира четвъртокурсник. „Не винаги съм чакала много тук, но нормално е, началото на учебната година е все пак. Записват се, събират се книжки за заверки - оправдавам ги хората", заяви пък студентка по философия.

От факултета казват, че все още не е ясно кои са участниците в ръкопашната схватка вчера. Твърдят обаче, че единият от тях е бил в нетрезво състояние. Оправдават се, че подобни сцени се разиграват, защото всички искат да се запишат в последния момент. Нямало как да стане без чакане за 8 специалности с общо 3200 студенти.

„Вчерашният случай се дължи както на мудност на администрацията, така и на манталитет и арогантност на част от самите студенти. Съзнавам, че проблемът е и при нас, но и в опашката, защото и друг път са ставали опашки, но не е ставал бой", коментира деканът на Философския факултет проф. Димитър Денков.

Тромавата процедура по записване е причина за дългите опашки, които късат нервите на студентите всяка академична година. Попълват се документи на хартия, правят се справки, внасят се и електронни данни. Служителките се оправдават, че правят каквото им е по силите.

„И до 7 сме работили вечер, и не до 12, а до 2. На никого не е отказано. Обаче всички бързат. Е, с бързане не става", заяви Снежинка Кайрова, която е инспектор в отдел „Студенти" на факултета.

„На 2 октомври 2012 станах свидетел как простотията в СУ стигна уникални дълбини. За пореден път със съучастието на безобразната администрация на учебното заведение. Всеки семестър пред кабинет 46 на Философския факултет в Ректората, когато става записването на студентите, се извиват огромни опашки.

Причината - приемното време на служителките, което е 3 часа на ден, и то при положение, че благоволят да приемат", пише обаче в писмо до медиите, което бе изпратено от студент, присъствал на сбиването.

„Първоначално на един мъж, който се оказа, че придружава жена с увреждания, не му издържаха нервите и започна да крещи на студент. Причината - подразнен от това, че някои студенти предават книжките и на други свои колеги. Редно или не, такава услуга пести всъщност времето на цялата опашка", продължава разказът на очевидеца.

От университета очакват пик на желаещи да се запишат следващата седмица. Срокът за това е 10 октомври.

„Щом веднъж е станал такъв въргал в коридорите на Ректората, кое ще ви гарантира, господа и дами, че следващия път няма да се пренесе в кабинетите на администрацията и висшестоящите? А от високите етажи на властта се пада лошо, особено когато става буквално и през прозореца". С тези думи завършва писмото на студента, подписал се като „Един от Чакащите ви".