Стотици недоволни от кабинета „Орешарски” отново изпълниха улиците
Стотици недоволни от кабинета „Орешарски” отново изпълниха улиците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вили Янкова следи проявата
67879
Вили Янкова следи проявата
  • Вили Янкова следи проявата

Традиционният протест срещу политиката и кабинета „Орешарски” тази вечер премести старта си от пл. „Независимост” пред сградата на Софийския университет в подкрепа на действията на студентите, които вече 10 дни окупират сградата на най-старото висше учебно заведение у нас.

Стотици се събраха пред Ректората след 18.00 ч., за да изразят несъгласието си с решението на Конституционния съд да върне депутатските права на Делян Пеевски. Хората скандираха „Оставка” и „Червени боклуци”, развяваха български знамена, надуваха свирки и тупаха барабани. Към тях се присъединиха и студенти, участващи в окупацията, като издигнаха плакати „Ранобудните студенти” и „Мафията вън, искаме демокрация”.

Първата точка от протестното шествие тази вечер беше Паметника Левски, където хората изпяха българския химн. После по бул. „Дондуков” протестиращите се отправиха към Министерския съвет. Демонстрантите се спряха пред палатковия лагер на контрапротестиращите, които е разпънат пред Президентството, а от там продължиха към сградата на Народното събрание и Ректората.

Част от протестиращите се продължиха и към Орлов мост, който беше една от първите им точки в началото на протестите преди141 дни. Демонстрантите издигнаха плакати с въпроса „Кой”, както и лозунги като: „Оставка на червените правителства, парламент, „българската есен”, революция, победа!”.

Полицейски кордон попречи на множеството да блокира движението на Орлов мост в столицата. Автомобилният поток обаче беше спрян на кръстовището на булевардите „Цар Освободител” и „Васил Левски”. Хората пропускаха единствено линейки.

Около 20.30 ч. малка група се отправи към сградата на БНТ, където продължи да скандира „Оставка”. Хората атакуваха телевизията заради участието на Драгомир Стойнев в предаването „Панорама”. Час по-късно движението се нормализира, а протестиращите се разотидоха.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски” - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран в края на миналата седмица, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер бе подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната. Десетки преподаватели също подкрепиха студентите. Стотици хора излязоха по улиците на демонстрации с плакати „Студенти, с вас сме”.

Антиправителственият протест #ДАНСwithme също подкрепи студентите, като всяка вечер се събира под прозорците на Софийския университет с респект към студентите, окупирали Софийския университет.