Стоматолози отказват да работят с НЗОК
Стоматолози отказват да работят с НЗОК / снимка: sxc.hu

Стоматолозите у нас масово отказват да работят с Националната здравноосигурителна каса. Причината - малкият пакет дентални дейности, които заплаща институцията. От Сдружението на българските стоматолози алармираха, че в предложената здравна стратегия за следващия програмен период на денталното здраве не е обърнато почти никакво внимание, съобщи БНТ.

По данни на Сдружението от около 8000 стоматолози у нас 30 на сто не желаят да се обвързват с НЗОК.

„В момента се дават 105 милиона за лечение на зъбите на година, което при нашите 7 милиона означава 15 лева на човек. Това са парадокси и абсурди”, категоричен е председателят на Сдружението д-р Венцислав Стоев.

„Здравната каса по-скоро стимулира ваденето на зъби, а не лекуването, което допълнително заблуждава пациентите. И те попадат в един капан, в който не искат да влизат”, коментира д-р Траян Добрев.

„За съжаление, Здравната каса изостава от развитието на стоматолозите. Получава се едно разделение между тях и нас и по средата остават пациентите, които са най-ощетени”, добавя негова колежка - д-р Мирена Дойчинова.

Като абсурд стоматолозите определят и предложената Здравна стратегия за следващите шест години. „В нея единствените няколко думи, които касаят денталното здраве, са в една малка табличка, където пише: „Подобряване на оралното здраве на децата от 1 до 9 години”. Къде е цялото население? Къде е профилактиката? Къде сме ние? Такъв пропуск за мене е, меко казано, безотговорен и престъпление”, заявява д-р Венцислав Стоев.

Не на такова мнение, обаче, са зъболекарите, които предпочитат да работят с Касата. „Определено хората търсят Здравната каса, искат да се възползват от нея. Макар и да е минимално, е все пак нещо за тях”, убеден е д-р Богомил Стоев.

Заради „няколкото думи”, отделени за дентална профилактика в Здравната стратегия за следващия програмен период, от Сдружението на българските стоматолози се заканиха да сигнализират институциите. Обещаха през септември, след като приключи ваканцията на депутатите, да свикат пресконференция.