/ ThinkStock/Getty Images
В събота вечер е церемонията по награждаване на победителите в 23-ия Международен София филм фест, която ще се проведе в зала 1 на НДК. След това пролетният кинофестивал ще бъде закрит с прожекция на филма "Мистър Джоунс", представен от режисьора Агнешка Холанд. Лентата разказва за Гарет Джоунс, който се прочува като единствения чуждестранен журналист, летял с Хитлер.

Откриха „София филм фест“ (ВИДЕО)

Експертно жури, ръководено от британския продуцент Ник Пауъл, в последните няколко дни оценява филмите в конкурсната програма.

За наградата за дебютен игрален филм "София - Град на киното" се състезават 12 заглавия, сред които и две български - "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов и "Прасето" на Драгомир Шолев.

Димитър Маринов пристигна в България (ВИДЕО)

Сред претендентите в международния конкурс още са "Братя" на Омур Атай, "Доверие" на Сефа Йозтюрк, "Заливът Ханалей" на Даиши Матсунага, "Златна младост" на Ева Йонеско, "Извън системата" на Нора Фингшайд, "Изчезващи дни" на Шин Джу, "Сервитьорът" на Стив Крикрис, "Стена" на Бартош Груджецки, "Техеран: Град на любовта" на Али Джаберансари и "Чудовища" на Мариус Олтеану. Наградата за победителя е диплом и парична премия от 7 000 евро, осигурена от Столичната община.

За поредна година ще бъде присъдена наградата Jameson за български късометражен филм и отличието за най-добър балкански филм "Домейн Бойар". Предвидена е награда за най-добър български филм и за най-добър документален филм.

В конкурса за наградата Jameson също се състезават 12 заглавия, много от които на млади автори, реализирани без пари или с минимални средства. Това са "XVII", "Брак", "Враг на свинята", "Иван", "Извинявайте", "Колелото", "Пеперуда и мишка", "Пипнах те!", "Рози в нощта", "След часовете", "Щастие" и "Soledad". Отличието е диплом и парична премия от 6 000 евро за режисьора на филма.

Зрителите също имат своя глас при определянето на победителите на София филм фест. По традиция ще бъде връчена Наградата на публиката за филм в Международния или в Балканския конкурс.

Актьорът Димитър Маринов представя в Пловдив носителят на "Оскар" "Зелената книга"


След официалното закриване, София филм фест ще продължи до края на март с прожекции в столицата и с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.
БТА