Старозагорци се извиниха на бежанците
Старозагорци се извиниха на бежанците / снимка: DarikNews.bg, архив

Старозагорци изписаха думата „извинявайте" на български, арабски и кюрдски език. Нестандартната проява бе организирана в социалната мрежа, като отговор на събитието, което получи широк отзвук в обществото и медиите - изгонването на три бежански семейства от казанлъшкото село Розово.

Думите: „Ние се извиняваме! Reborine dixewazin! عفوآ" бяха изписани на плакат пред областна управа, където беше и 28-годишният бежанец от Сирия Мохамед Исад.

Той сподели, че не се притеснява от реакцията на хората в Розово, защото по думите му тя не отговаря на нагласата на българското общество като цяло. Исад живее в Стара Загора от 4 месеца. От девет години е в страната ни и все още не е получил статут на бежанец. Без работа е, казва, че му помагат от БЧК и доброволци. В страната си младият сириец е завършил трети курс педагогика и се надява един ден да продължи образованието си у нас. Предпочита да живее и работи в Стара Загора, където по думите му, среща отзивчиви и добри хора и затова не смята да замине за друг европейски град.

Исад е оставил в родната си страна цялото си семейство, които чува само по веднъж в месеца и не крие, че се страхува за техния живот.

Междувременно стана ясно, че започва проверка по казуса със 17-те сирийски граждани със статут на бежанци, настанени в къща в казанлъшкото село Розово, което доведе до повишаване на напрежението. Това обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров при посещението си в Хасково. Обект на проверка по случая в с. Розово ще бъдат и действията на местната власт.

Други новини от Стара Загора