Станислав Балабанов от „Има такъв народ” ще бъде в делегацията за Киев

„Аз ще бъда единственият представител. В тежки моменти се взимат трудни решения. Правителствена делегация е полезна като ход да се случи и от близо да се уверим какво значи война”, заяви пред NOVA Станислав Балабанов.  

В петък премиерът Кирил Петков обяви, че ще покани коалиционните си партньори да сформират делегация и да отидат до Киев.  

Идеята на премиера е евентуалното пътуване до Украйна да завърши с общо решение - да изпрати ли България военна помощ на Киев.

 „Аз ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад”, заяви Петков.

„Идеята е по един човек от всички коалиционни партньори да отиде в рамките на тази седмица, за да може да подготви терена за предстоящото решение”, заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Като най-голямо предизвикателства пред общата позиция премиерът посочи полярните позиции на две от партиите в коалицията

„На този етап не мога да кажа дали г-жа Нинова ще пътува, вярвам, че ще има представител и на този коалиционен партньор, защото това е важно да може да се добие представа на място”, заяви Сандов.

От БСП все още нямат официален отговор.

А докато се стигне до решение за това да изпратим ли оръжия за Украйна, премиерът призова партньорите си и за единна позиция по друг важна тема - новият управител на Българската народна банка.

„Когато не се мисли коалиционно, веднага се изпада в криза и се разклаща цялата структура. Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно, а да започнат да мислят държавнически. Главният банкер на България трябва да е с най-добрата репутация, която може да бъде”, заяви Кирил Петков.

За неуспешните опити досега в избора на нов гуверньор Кирил Петков призна, че са избързали. Заради това и все още нямали нов кандидат, който да се включи в състезанието.
NOVA