Станишев: Розовият период на ГЕРБ приключи
Станишев: Розовият период на ГЕРБ приключи / DarikNews.bg, Кирил Кирилов
Станишев: Розовият период на ГЕРБ приключи
33193
Станишев: Розовият период на ГЕРБ приключи
  • Станишев: Розовият период на ГЕРБ приключи

Отмина меденият месец на високи надежди и очаквания от страна на българските граждани, илюзиите, свързани с ГЕРБ, се изпариха. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Пловдив при откриването на Националното съвещание с председателите на областните и общински съвети на БСП и избраните или подкрепени от левицата кметове.

Станишев отбеляза с тревога, че за пръв път от 1996 г. има актуализация на бюджета. Той добави, че това е признание за провал във финансовата и бюджетната политика на правителството. Червеният лидер припомни думите на финансовия министър Симеон Дянков от миналата година, че с няколко мерки ще бъдат постигнати 2 млрд. лева повече приходи в бюджета. Реалността е точно обратната - изпълнението на бюджета е с 2 млрд. по-малко в сравнение с 2009 г., коментира Станишев. По думите му трудностите, а в някои случаи и сривът на цели социални системи, са пряка функция от сгрешената финансова и икономическа политика на това правителство.

Като основни грешки лидерът на БСП посочи неразплащането на фирмите за свършена работа, спирането на средства за общини, ограничаването на жизненоважни разходи за системи като здравеопазване и прехвърлянето на задължения към 2010 г. „Най-голямото поражение от страна на ГЕРБ върху държавата е нарушаването на принципите на демокрацията и функционирането на институциите. Правителството демонтира социалната държава и отнема конституционни права. Походът му срещу БАН е престъпление към държавата. ГЕРБ нанася удар върху духовността, който е изключително опасен и трудно поправим", отбеляза още в изказването си Сергей Станишев. Той се позова на социологически проучвания, според които доверието на избирателите към БСП спрямо ГЕРБ се е увеличило с над 2 пъти за времето от септември 2009 г. до юли 2010 г.

Розовият период на ГЕРБ свърши, виждате как премиерът само се оплаква колко е преуморен, заключи червеният лидер.

Съвещанието на опозицията продължава и утре, когато Георги Пирински ще представи тезисите на основните параметри на левия проект „България 2020 - европейска социална държава".

Други новини от Пловдив