Станишев: Очаквам Кулишев да повиши събирамеостта на акцизите
Станишев: Очаквам Кулишев да повиши събирамеостта на акцизите / netinfo

Премиерът Сергей Станишев заяви, че очаква новият директор на Агенция "Митгници" Христо Кулишев да повиши събираемостта на акцизите. Премиерът допълни, че събираемостта на акцизите е основен приходоизточник за бюджета и от него зависят някои допълнителни социални политики, които определя правителството.

Премиерът каза, че не той е поискал оставката на Асенов.

„Аз мисля, че са ви известни мотивите на г-н Асенов, защото те са разбираеми. Доста години, г-н Асенов, ръководи митниците, не малко е постигнато. Искам да припомня, че митническата политика беше в „червената част” преди присъединяването към ЕС и беше извадена в „зелената част” много рано”, каза Станишев.

Станишев даде да се разбере, че събираемостта на акцизите е била недостатъчна по времето на управлението на митниците от Асен Асенов.

„Винаги има какво да се направи повече в работата на всяка една администрация и от тази гледна точка мисля, че би трябвало да се акцентира много повече върху събирането на акцизите, защото това е основен източник на приходи за бюджета и в зависимост от тази събираемост се определят и допълнителни активни социални политики на държавата, което за мен е важно”, заяви премиерът.

На въпрос дали смята, че Христо Кулишев ще повиши тази събираемост, Станишев обясни, че разчита на това. "Защото г-н Кулишев е митничар с много голям опит и е човек, който много добре познава системата", каза Станишев.

Министър-председателят призна, че не познава новия шеф на митниците лично, но внимателно се е запознал с неговата професионална биография, която внушавала голям респект. В отговор на Дарик дали проверката на ДАНС за нарушения в Агенция „Митници” вече му е докладвана, Станишев каза, че не е поръчвал такава.

Проверката е по сигнал парламентарната комисия за борба с корупцията.