Станишев не си представял някога българин да оглави европейската левица
Станишев не си представял някога българин да оглави европейската левица / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Сергей Станишев посвети избора си за председател на Партията на европейските социалисти на редовите членове на БСП. Лидерът на родните социалисти каза това на летището, където кацна полетът му от Брюксел.

Станишев каза още, че никога не си е представял българин да оглави европейската левица. По думите му неговата позиция ще бъде от полза за България, на която понякога се гледало високомерно в Европа.

Лидерът на БСП коментира и увеличаването на възрастта за пенсиониране като каза, че има основания да се сезира Конституционния съд. Станишев добави, че правителството на ГЕРБ не разбира от аргументи, а от сила и натиск, какъвто, ако е нужен, ще има.

Станишев не си представял някога българин да оглави европейската левица
netinfo

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще заема поста до ноември 2012 г., когато ще се проведе конгрес на ПЕС. Тогава ще се избере нов председател. На този етап не е ясно дали Станишев ще се впусне в битка за пълен мандат като председател на ПЕС.

Малко след като беше избран от президиума, Станишев коментира: „Това е голямо лично доверие, което БСП и аз като лидер получих за мястото, което сме си извоювали в ПЕС”. Неговото убеждение е, че Европа се намира в грешните ръце, защото десните сили нямат политическа воля за решаване на проблемите. По тази причина кризата се влошава.