Станишев: България върви към едноличен режим
Станишев: България върви към едноличен режим / снимкa: Дарик - Кърджали

България върви към едноличен режим в лицето на Бойко Борисов. Това каза бившият премиер Сергей Станишев, който е на посещение в Кърджали, по повод честванията за 90-годишнината от създаването на партийната организация в региона. 

В последните четири месеца се нарушават принципите на демокрацията, на разделението на властите. Свидетели сме и на това как се опитват да окажат натиск и върху президента, и върху прокуратурата, допълни лидерът на БСП. Според Станишев ГЕРБ прави безпрецедентна политическа чистка. Като пример той посочи смяната на ръководствата в 28-те земеделски служби, в регионалните служби по околната среда, в системата на областните дирекции на МВР.

В момента България се управлява от тройна коалиция - ГЕРБ, „Атака", ДСБ, заяви Станишев. По думите му Демократи за силна България получавали все повече позиции в изпълнителната власт - във външно министерство, в министерството на околната среда и водите в лицето на Евдокия Манева, в управлението на еврофондовете в лицето на Юлияна Николова.

Сергей Станишев изрази сериозни опасения от възникване на социално напрежение. Той цитира синдикатите, според които ръстът на безработицата през 2010 година щял да нарасне на 15 процента. Имало проблеми във всички сфери - здравеопазването, образованието, земеделието, местната власт. Три пъти били намалени парите за активна политика на пазара на труда.

Станишев разкритикува и подхода на управляващите по отношение на еврофондовете, като цитира думите на премиера Бойко Борисов: "На тях им спираха, на мен ми пускат парите". В тази връзка той се пошегува, като каза, че на Борисов му "пуснали" сериозна наказателна процедура за завода за отпадъците на София.