Комисията за защита на потребителите и полицията ще следят дали се организират събирания
Масови проверки в магазини и заведения за спазване на мерките срещу коронавируса, предава NOVA. Навръх 8 декември на прицел са не само курортите и местата за настаняване, но и големите търговски обекти.

Къщите за гости масово нарушават мерките за студентския празник (ВИДЕО)

Екипите на Столичния инспекторат и полицията следят основно дали в големите магазини има струпване на хора и каква е организацията на работа след навалиците през уикенда.

Проверява се дали всички продавачи и клиенти носят правилно маските си. Изненадващо, контролните органи се връщат в един и същи обект два или три пъти на ден. А тази вечер от полицията и РЗИ ще следят и дали заведения, които трябва да са затворени, работят нелегално заради студентския празник.

В един от големите магазини за детски играчки от Инспектората влизат за първи път. По време на проверката една клиентка не беше сложила маската си правилно, а от персонала в такива случаи са длъжни да правят забележки.

„Имаме много ясен график, проверява се по няколко пъти един обект, за да не би след първата проверка така да се отпуснат и да спре контролът”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вчера са били направени 14 инспекции в магазини и са написани 5 акта за неносене на маски. А по повод студентския празник в София, а и в цялата страна, ще се наблегне на среднощните проверки. 

„Те са насочени основно към къщите за гости, тъй като имаме информация, че там се подготвят различни видове тържества, за които имаме данни, че биха нарушили противоепидемичните мерки”, обясни проф. Костадин Ангелов. По данни на здравния министър в курортите ни няма сериозно струпване на хора.

В Банско акцията също вече е в ход.  Без море от студенти и шумни, препълнени улици. Банско посрещна един от най-тихите си студентски празници. В по-скъпите хотели, резервациите за тази вечер са 10. Малко повече са посетители в хотелите от по-ниска категория.

СДВР тръгва „на лов“ за празнуващи 8 декември

„Само двамата сме си, но сме като за 20, така че…. Да са ни развалили плановете, не бих казала, защото със сигурност щяхме да дойдем в Банско, както и други години, но не е толкова интересно без да ни работят дискотеките, кръчмите и т.н., но пак може да си излезеш на разходка, до планината”, смята студентката Димана.

През деня екипи на общинска охрана строго следяха за компании, които надвишават 15 души. Въпреки всички ограничения малкото студенти в Банско се надяват все пак да имат своята празнична вечер.

Тихи вероятно ще останат и съседните Добринище и Разлог. Здравният министър призова всеки, до който достигне информация за нарушения по време на студентския празник, да подаде сигнал дори лично на него.
nova.bg