/ Агенция "Митници"

Опит за контрабандно пренасяне на златни и сребърни бижута предотвратиха инспектори от митническия пункт Капитан Андреево, съобщават от митницата в Свиленград.

Накитите били пренасяни от румънска гражданка, която управлявала лек автомобил. В колата пътувала още една жена. Дамите не декларирали, че пренасят ценности, но превозното средство било отклонено от митническите служители за проверка по метода „анализ на риска”.

Митничарите открили в личния багаж на 32-годишната жена, която управлявала колата, 14 пакета с общо 91 златни и 78 сребърни бижута, сред които пръстени, гривни, синджири, медальони и обеци. Според направената от вещо лице експертиза златните накити били от 14-каратово злато с общо тегло 218 грама, на стойност 11 772 лева. Сребърните бижута тежали 2,649 кг, а стойността им била 10 596 лева.

Контрабандните златни и сребърни бижута ще бъдат отнети в полза на държавата. На румънската гражданка е съставен акт за нарушение на Валутния закон и ще й бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева.

Заради засиления митнически контрол, от началото на октомври това е шести случай, при който на Капитан Андреево са били предотвратени опити за контрабанда на златни и сребърни бижута. Конфискувани са златни и сребърни накити с общо тегло 14,936 кг на стойност 618 945 лева, отбелязват от митницата.