СОС ще гласува отстраняването на Вретенаров от Съвета на директорите на „Трамкар”
СОС ще гласува отстраняването на Вретенаров от Съвета на директорите на „Трамкар” / netinfo

Освобождаване на Христоско Вретенаров като член на Съвета на директорите на фирма „Трамкар" ще гласува Столичният общински съвет. Обвиненият в присвояване на средства в особено големи размери Вретенаров вече беше отстранен от поста директор на „Трамкар" със съдебно решение. Градският парламент ще обсъди още и скандалите за злоупотреби в дружествата „Озеленяване" и „Софийски имоти".

Вретенаров със сигурност ще бъде отстранен от управленския борд на „Трамкар", коментираха съветници вчера. Според тях разкритията за източени средства от него от касата на фирмата са достатъчен аргумент за решението им. Очаква се съветниците да дискутират и върху исканото от софийския кмет уволнение на директора на „Столичен електротранспорт" Йордан Василев. Неговата съпруга Симона беше посочена от Вретенаров като получател на част от отклонените от „Трамкар" средства. Разкритията за отклоняване на още над 300 000 лв от „Озеленяване" и за укрити документи в „Софийски имоти" също ще да предмет на дискусия в общинския съвет.

Извън скандалните теми градският парламент ще одобрява нови наредби за отличията и символиката и за рекламните елементи и преместваеми съоръжения, за които Дарик вече съобщава нееднократно. Първата предвижда само с референдум да се сменя датата на Денят на София, която сега е 17 септември и да се патентоват герба и знамето на столицата. Втората регламентира забрана за реклама в идеалния център на града и въвеждане на такса за рекламиране дори в частни имоти.

На заседанието си градския парламент ще разисква необходимостта от въвеждане на електронна обработка на документацията, необходима за администрацията, тъй като се оказва, че много хартия се харчи сега. Питанията от съветници са за договорите на общината с фирмите за балиране и дали кметството ще плаща неустойка за предсрочното им прекратяване, за затрудненията в центъра, сворзани с провеждането на кръг от световната купа по сноуборд на пл. „Св. Александър Батенберг" на 22 декември, както и за изпълнението на решение на предния общински съвет за изграждане на атракционен комплекс и многофункционална зала в Северния парк.