СОС е против Закона за управление на отпадъците в София
СОС е против Закона за управление на отпадъците в София / снимка: DarikNews.bg
bokluk
19965
bokluk
  • bokluk

Столичният общински съвет се обяви срещу предложения за приемане в парламента Закон за управление на отпадъците в област София и призова народните представителите да не гласуват за него. На извънредна сесия съветът призова и президента да върне закона в Народното събрание за обсъждане, ако бъде приет.

Столичният общински съвет реши да възложи на председателя Андрей Иванов да сезира Конституционния съд за закона, тъй като според голяма част от общинските съветници той противоречи на Конституцията. Лорита Радева - председател на комисията по екология каза, че ако бъде приет, законът ще отнеме правомощията на Общинския съвет за събиране и третиране на боклука, както и за определяне и събиране на такса смет. „С изземването на правомощията на местната власт и контрола, който общинския съвет упражнява, на практика се накърняват и нашите правомощия извън тези, който са правомощията кмета", каза Радева.

Общинските съветници от БСП не подкрепиха решението на Общинския съвет, защото според тях има нужда от такъв закон. Георги Кадиев предложи законът да бъде в сила само половин година, но да бъде за пример. „За тези шест месеца държавата показа на общината как може да се направи София чиста. Смятам че държавата има повече лостове от общината да реши някои от проблемите,например извозването на балите. В София има 500 000 бали, които не са извозени", обясни Кадиев.

С решението си от заседанието общинските съветници призовават различните институции да сезират конституционния съд за противозаконност на закона за управление на отпадъците в София ако бъде приет в Народното събрание.