Съдът в Солун призна за виновна водачката на автомобила, която през януари 2020 г. прегази привърженика на Ботев (Пловдив) Тоско Бозаджийски при сбиване с привърженици на солунския ПАОК, съобщи АНА-МПА.

27-годишната жена е призната за виновна в предумишлено убийство с вероятен умисъл.

7-часови разпити за смъртта на българина в Солун (ВИДЕО)

В съдебното си решение съдът оправда 49-годишния спътник на жената по обвинението в съучастие в убийство, като го призна за виновен в по-малките провинения - участие в сбиване и смущаване на обществения ред.

Съдът призна за виновни в същите престъпления, сбиване и смущаване на реда, още петима от осемте обвиняеми на възраст от 25 до 28 години, а един е признат за виновен в съучастие с посочените деяния.

След бой между агитки: 28-годишен българин загина в Солун

Очаква се съдът да разгледа исканията за признаване на смекчаващи вината обстоятелства, след което да произнесе присъдите.

При произнасянето си за вината на водачката на автомобила съдът промени в първоначалното определение на деянието "умисъл" с "вероятен умисъл", но не прие предложението на прокуратурата за "непредумишлено убийство по непредпазливост".

28-годишният българин Тоско Бозаджийски почина, след като беше пребит от група привърженици на местния клуб ПАОК, а после прегазен от автомобил.

Според първоначалните информации жертвата и още двама негови български приятели били атакувани на 5 януари 2020 г. от около 15-20 фенове на ПАОК, въоръжени с прътове. Българите били пребити, а по време на побоя Тоско Бозаджийски се озовал на улицата и бил прегазен от колата.
БТА