Софиянци ще имат парно, топлофикацията ще покрие 90% от текущия газов дълг
Софиянци ще имат парно, топлофикацията ще покрие 90% от текущия газов дълг / снимка: БГНЕС
Софиянци ще имат парно, топлофикацията ще покрие 90% от текущия газов дълг
36716
Софиянци ще имат парно, топлофикацията ще покрие 90% от текущия газов дълг
  • Софиянци ще имат парно, топлофикацията ще покрие 90% от текущия газов дълг

Софиянци няма да останат без парно отопление заради дълговете на „Топлофикация - София” към „Булгаргаз”. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като ръководството на топлофикацията се разбра с „Булгаргаз” до 10 февруари да погаси 90 от общо 100 милиона лева текущи финансови си задължения към газовия доставчик. Новият шеф на столичната топлофикация Стоян Цветанов се закани да увеличи събираемостта на дружеството чрез по-честото пращане на съдия-изпълнители в домовете на най-задлъжнелите абонати.

Абонатите на парно в София засега могат да бъдат спокойни, че “Булгаргаз” няма да спре кранчето към столичната топлофикация. Новият изпълнителен директор на дружеството Стоян Цветанов се разбра с шефа на “Булгаргаз” Димитър Гогов до 10 февруари да бъдат изплатени 90 на сто от текущите задължения към газовата компания, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. “Което пък дава възможност на “Булгаргаз” в лицето на господин Гогов да гарантира редовни доставки и в тази ситуация можем да гарантираме на софиянци отоплителния сезон”, допълни тя.

Шефът на “Булгаргаз” Димитър Гогов предупреди, че дългове за по около 6 милиона лева имат още три топлофикации, които се свързват с името на бизнесмена Христо Ковачки във Враца, Плевен и Бургас. “Булгаргаз” призова шуменската топлофикация, която вече е с ограничено газоподаване, да погаси задълженията по примера на столичното парно. “Ако “Топлофикация - Шумен” дойде и каже, че за 40 дни ще покрие 90 процента от 15-те млн. или от 2,3 млн. лв., бъдете сигурни, че отношението ни ще бъде същото”, коментира Гогов.

Шефът на софийската топлофкация Стоян Цветанов се закани да удвои усилията си срещу некоректните платци. “Тези, които не си плащат сметките, могат да очакват трудна за тях 2011-а. Под процесна събираемост се възприема всичко онова от прозвъняването след втората сметка, която просрочите, и се стигне до съдебното производство. Не може да имате над 3000 лв. задължения, да не сте си плащали пет или десет години и да смятате, че това ще ви се размине”, коментира той.

Събираемостта в резултат на намесата на съдия-изпълнител се подобрява, като през миналата година по този начин са събрани 14,5 милиона лева. От столичното парно се надяват през 2011-та да увеличат тези проходи.