Софийското кметство нарушава общински наредби заради учителите
Софийското кметство нарушава общински наредби заради учителите / netinfo
Автобусите, с които от страната са докарани учители за протестите им в София, са паркирани в синята зона край храм-паметника „Св. Александър Невски” в нарушение на общинската наредба и в същото време с разрешение от софийското кметство. Според чл. 45 на наредбата за организация на движението на територията на Столична община в синя зона е разрешено паркирането на пътни превозни средства с максимална маса до 2,5 тона и на микробуси и автобуси с до 12 пътнически места.

Автобусите край „Александър Невски” надхвърлят разрешения в наредбата на общинския съвет тонаж и ограничението за пътнически места, коментираха членове от транспортната комисия към градския парламент. Дарик научи, че на ръководството на фирма „Паркинги и гаражи”, която принципно налага глоби за неправилно паркиране, е наредено да няма нейни служители край местата „синя зона” до храм-паметника, както и по другите улици и булеварди в София, където има паркирани учителски автобуси и където ще минат протестните шествия на преподавателите.

Директорът на фирмата Николай Александров отказа да коментира заповед на кмета, в случая на изпълняващия тази длъжност Минко Герджиков. От своя страна той каза, че се допускат изключения и затова и друг път разрешавали на автобуси да паркират в синя зона и издал заповедта след съгласуване със заместник-кмета по сигурността Юлия Ненкова. От нейния кабинет обясниха, че одобрението дошло от заместник-кмета по транспорта Велизар Стоилов, който обаче не беше открит за коментар. Г-н Стоилов замина в командировка, обясниха от неговия кабинет. По същия начин преди няколко дни общината разреши на частна фирма да представи нови автобуси, пак паркирани в синята зона край „Александър Невски”.

Попитан кой може да санкционира общината за това, че нарушава наредби, приети от общинския съвет, председателят на градския парламент Владимир Кисьов каза, че кметството налага санкциите за нарушенията. В случая се оказва, че общината трябва да глоби себе си, но това няма как да стане, каза Кисьов.